Kovačević: Sukobi i krvoproliće mogući, dok se Zakon ne ukine ili izmijeni

"Onaj ko hoće da otima naše hramove ne može očekivati da ima za to razumijevanje vjernika, niti može očekivati da ga vjernici puste da ih otme bez pružanja otpora", kazao je portparol NSD-a
10968 pregleda 45 komentar(a)
Kovačević, Foto: DF
Kovačević, Foto: DF
Ažurirano: 07.03.2020. 18:58h

Sve dok Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bude ukinut ili izmijenjen u svojim diskriminatorskim odredbama, a pogotovo ukoliko se sa njegovim sprovođenjem krene, postoji velika mogućnost sukoba i krvoprolića u Crnoj Gori, poručio je portparol Nove srpske demokratije i funkcioner Demokratskog fronta, Marko Kovačević.

On je reagovao na izjavu ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, koji je kazao da u Crnoj Gori ne postoje indicije da bi, povodom usvojenog Zakona, moglo doći do sukoba i obračuna.

"Valjalo bi da ministar Nuhodžić objasni na osnovu kojih to saznanja tvrdi da ne može biti sukoba pa ni krvoprolića u vezi tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kako on to zna ili na osnovu čega misli da pravoslavni vjernici neće ispuniti zakletvu datu na Trojčindan u Podgorici prošle godine i da neće braniti životima svoje svetinje ukoliko režim krene u njihovo otimanje", navodi Kovačević.

On tvrdi da, "onaj ko hoće da otima naše hramove", ne može očekivati da ima za to razumijevanje vjernika, niti može očekivati "da ga vjernici puste da ih otme bez pružanja otpora."

"Mevludin Nuhodžić mora da zna da dok god tzv. Zakon o slobodi vjeroispovesti ne bude ukinut ili izmjenjen u svojim diskriminatorskim odredbama, a pogotovo ukoliko se sa njegovim sprovođenjem krene, postoji velika mogućnost i sukoba i krvoprolića", rekao je Kovačević.

Niko, kako je kazao, ne želi da do toga dođe. "Zato većinska Crna Gora na mirnim litijama i traži povlačenje bezakonog akta koji je uperen protiv naše Crkve. Mir i stabilnost ugrožava jedino režim koji želi da otima naše svetinje. A poruka naroda je od početka jasna: Ne damo svetinje", zaključio je funkcioner DF-a.

Bonus video: