Adžić: Trobojka sa četiri ognjila bila i ostala okupacioni simbol u Crnoj Gori

Istoričar Novak Adžič smatra da se organizuju političke procesije koje su usmjerene i vođene od velikosrpskih krugova sa ciljem da se u Crnoj Gori ponovi 1918. i 1989. godina i da ona nestane kao država
15786 pregleda 269 komentar(a)
Sa tribine Crnogorskog pokreta u Baru, Foto: Screenshot/Youtube
Sa tribine Crnogorskog pokreta u Baru, Foto: Screenshot/Youtube

Litije koje se održavaju u crnogorskim gradovima pokušaj su da se destabilizuje Crna Gora, promijeni njen multinacionalni, multikonfesionalni i građanski karakter, ocijenjeno je na skupu Crnogorskog pokreta (CP) u Baru.

Skup protiv održavanja litija po crnogorskim gradovima, organizovao je CP, uz podršku Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i Fondacije „Sv. Petar Cetinjski“.

Istoričar Novak Adžič smatra da se organizuju političke procesije koje su usmjerene i vođene od velikosrpskih krugova sa ciljem da se u Crnoj Gori ponovi 1918. i 1989. godina i da ona nestane kao država.

"Barjače masovno po ulicama sa zastavom, trobojkom sa četiri ognjila (tzv. 4s), to je zvanična zastava Srpske crkve, a ta zastava je nasilno uvedena, nametnuta u Crnoj Gori 1919., iako do tada nikada nije bila u zvaničnoj ili bilo kakvoj upotrebi u Crnoj Gori", kazao je Adžić, saopšteno je iz CP-a.

On je kazao da je ta zastava bila i ostala "okupacioni simbol u Crnoj Gori".

"Na taj način oni samo pokazuju svoje stvarne i loše namjere prema državi Crnoj Gori, građasnkom društvu u njoj i crnogorskoj naciji, koju brutalno pokušavaju negirati. Ali, uzaludna im je ta rabota. Ne damo Crnu Goru. Nikad više 1918“, rekao je Adžić.

Zoran Mugoša iz CP-a ocijenio je da samo neznavenima nije jasno da iza litija stoje političke partije sa velikosrpskom ideologijom u koordinaciji sa SPC i strukturama države Srbije, sa jasnim vjekovnim namjerama prema Crnoj Gori.

"Sami sebe kuraže i potpaljuju parolama "Ustala je Crna Gora"? Zamislite apsurda. Ustala je Crna Gora a niđe crnogorske zastave. Znamo mi dobro ko je ustao. Ustali su negatori svega crnogorskog", rekao je Mugoša.

Bonus video: