Odložena sjednica kosovskog parlamenta: O demarkaciji sa Crnom Gorom u srijedu

Dogovor o prekidu sjednice postignut je na sastanku šefova poslaničkih grupa i predsjednika Skupštine Kosovo, kojem nije prisustvovao predstavnik Samoopredjeljenja
57 pregleda 6 komentar(a)
Parlament Kosova, Foto: Beta/AP
Parlament Kosova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2018. 12:12h

Skupština Kosova odlučila je danas da prekine sjednicu i da bude nastavljena u srijedu u 10 časova, pošto danas nije postignut konsenzus za glasanje o predlogu Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Dogovor o prekidu sjednice postignut je na sastanku šefova poslaničkih grupa i predsjednika Skupštine Kosovo, kojem nije prisustvovao predstavnik Samoopredjeljenja.

Većina predstavnika poslaničkih grupa je predložila da se sjednica nastavi u ponedjeljak, ali je zbog obaveza premijera Ramuša Haradinaj dogovoreno da se odloži za srijedu.

Saglasnost danas nije postignuta o glasanju za ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom jer Demokratski savez Kosova nije podržao predlog zakona koji je dostavljen poslanicima.

DSK je tražio da izvještaj komisije na čijem je čelu bio Špetim Buliči bude prateći dokument, radi informisanja poslanika, ali ne i dio zakona.

DSK je tražio i da se kao materijal za informisanje stave i izveštaji međunarodnih zvaničnika koji su na osnovu zahtjeva tadašnje predsjednice Kosova Atifete Jahjaga ocjenili da je razgraničenje u redu i da time Kosovo ne gubi teritoriju, kao i komisije koju je predvodio predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova i koja je takođe utvrdila da Kosovo ne gubi teritoriju.

Sa tim se nije saglasio premijer Haradinaj koji je u nervoznom i neprimjerenom obraćanju poslanicima DSK pitao šta im to smeta i kazao da je sramota kako se oni ponašaju i da se zalažu da Kosovo gubi teritoriju.

"Dok sam ja premijer neće se promijeniti ni jedna zapeta u zakonu koji smo predložili", kazao je Haradinaj.

Šef poslaničke grupe DSK je, odgovorajući, rekao da je stranka na čijem je čelu Haradinaj onemogućavala lažnim agendama usvajanje sporazuma o demarkaciji više od dvije godine.

Bonus video: