Obaviće kontrolno saslušanje u vezi sa bezbjednosnom situacijom

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić je rekao da je potrebno ozbiljno kontrolno saslušanje, kako bi "dobili odgovornost zašto je stanje ovakvo"
6456 pregleda 1 komentar(a)
Eksplozija automobila u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Eksplozija automobila u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2020. 14:57h

Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće kontrolno saslušanje predstavnika Ministarstava unutrašnjih poslova, Uprave policije, Tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost u vezi sa bezbjednosnom situacijom i posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori.

Odbor je odluku o kontrolnom saslušanju usvojio jednoglasno, a njegov predsjednik Branko Čavor će nakon pribavljenih informacija od nadležnih organa utvrditi termin održavanja sjednice.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je rekao da je potrebno ozbiljno kontrolno saslušanje, kako bi "dobili odgovornost zašto je stanje ovakvo".

Prema njegovim riječima, ovo što se do sada radi nije dobro, jer je kriminal porastao u Crnoj Gori, a krivično-pravni sistem je sa sistemskim nedostacima.

„Moj predlog je kontrolno saslušanje, zatvorena sjednica i onda da se obavijesti javnost o zaključcima“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da nije bitna ni vlast ni opozicija i da je za njega parlament jedinstvena institucija, koja ne može postojati ako obje strne nijesu efikasne.

Prema njegovim riječima, svi nedostaci se lako utvrđuju kada ima političke volje.

„Građani treba da dobiju institucije koje će ih štititi od kriminala i tu ne trebaju da budu partijske ili ne partijske podjele, jer treba da učinimo da te institucije bolje služe građanima“, istakao je Krivokapić.

Predsjednik Odbora Branko Čavor rekao je da se slaže sa Krivokapićem u dijelu potrebe unapređenja i jačanja institucija.

On je kazao da u izvještajima evropskih institucija ima napretka, ali i ocjena koje ističu nedovoljan napredak.

„Ono što svi želimo u društvu je da ocjene prihvatimo i da ih unaprijedimo i izmijenimo“, kazao je Čavor.

Govoreći o bezbjedosnoj situaciji u Crnoj Gori u vezi sa poslednjim dešavanjima, Čavor je rekao da je bilo dosta izjava od nadležnih.

„Ono što je neophodno i što svi podržavamo kao članovi Odbora jeste neophodnost energične i efiksne aktivnsti nadležnih organa i svih kapaciteta", pojasnio je Čavor.

On je kazao da je potrebno odgovorno, savjesno i profesionalno reagovati, ali bez viška panike, koja nije saveznik u takvim događanjima.

„Mi smo zainteresovani da se ta tema nađe na sjednici Odbora i da se održi tematska sjednica“, rekao je Čavor.

On je istakao da je potrebno tražiti informacije od nadležnih institucija o pitanjima u vezi sa poslednjim dešavanjma.

„Predlažem članovima Odbora da zatražimo informacije o bezbjedonosnoj situaciji u Crnoj Gori u svijetlu najnovijih događanja, djelovanja i obračuna organizovanih kriminalnih grupa i informacije od Vlade odnosno od ministra unutrašnji poslova, Uprave policije, Tužilaštva v.d. Vrhovnog državnog tužioca i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost“, istakao je Čavor.

On je kazao da je njegov predlog da dobiju informacije u što kraćem roku, koji neće biti duži od deset dana.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je podržao predlog da se održi kontrolno saslušanje.

„Kontrolno saslušanje je potrebno jer je javnost sa punim pravom uznemirena zbog svih poslednjih dešavanja“, kazao je Mugoša.

Sjednica, kako je ocijenio, treba da bude zatvorena za javnost jer će se vjerovatno govoriti o nekim podacima koje imaju oznaku tajnosti.

„Čini mi se da su stekli povoljni uslovi da se održi kavlitetno kontrolno saslušanje, gdje ćemo moći da dobijemo odgovore na brojna pitanja, koja zanimaju građane Crne Gore“, zaključio je Mugoša.

Poslanik Demokratske partije socijalista Luiđ Škrelja rekao je da ne treba da se stvara pogrešan utisak u javnosti da ta partija kao parlamnentarna većina ima neke razloge da izbjegavaju teme u vezi sa poslednjim dešavanjima.

„Građani su dosta zabrinuti oko poslednjih dešavanja, tako da ne postoji nijedan razlog da bježimo od toga, nego se pridržujemo i smatramo da je neophodno da se kontrolno saslušanje održi“, poručio je Škrelja.

Bonus video: