Đukanović u posjeti Litvaniji, jaka bilateralna saradnja dvije zemlje

Kako se navodi u saopšteju "Litvanija izražava veliku podršku integraciji Crne Gore, što je izuzetno važno jer nije svaka država u regionu takve orijentacije. Uz odličnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova, ocijenjeno je da posebno treba snažiti ekonomske odnose, saradnju biznis zajednica i turističku razmjenu"
1529 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović u posjeti Litvaniji, Foto: Gov.me
Đukanović u posjeti Litvaniji, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.03.2020. 16:57h

Litvanski premijer Saulius Skvernelis kazao je da njegova vlada visoko cijeni doprinos Crne Gore njegovanju vrijednosti slobode i razvoju zemlje i Regiona, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Kako saopštavaju, on je "posebno je istakao zadovoljstvo što će posjeta predsjednika Đukanovića dodatno ojačati bilateralnu saradnju u susret 15-oj godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države. Crna Gora i Litvanija imaju slične izazove, a kao saveznice u NATO dijele zajedničke vrijednosti i svijest o važnosti transatlantskog savezništva, kazao je Skvernelis i iskazao interes za uspostavljanje saradnje Crne Gore sa litvanskim Centrom za sajber bezbjednost, u cilju savladavanja aktuelnih izazova."

Kako se navodi u saopšteju "Litvanija izražava veliku podršku integraciji Crne Gore, što je izuzetno važno jer nije svaka država u regionu takve orijentacije. Uz odličnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova, ocijenjeno je da posebno treba snažiti ekonomske odnose, saradnju biznis zajednica i turističku razmjenu".

Kako navode u saopštenju, Đukanović se u Parlamentu Republike Litvanije sastao sa predsjednikom Skupštine Viktorasom Pranckietisom.

"Pranckietiso je kazao da Litvanija visoko cijeni odnose dvije države i parlamenata. Ono što nas ujedinjuje jesu zajednički interesi i evropske vrijednosti koje dijelimo i vaša hrabrost u aktuelnim okolnostima, kazao je predsjednik Seimasa. Litvanija naglašava značaj saradnje u NATO i izuzetno cijeni učešće crnogorskih vojnika u NATO snagama raspoređenim u regionu Baltika. On je čestitao napredak Crne Gore u evropskim integracijama i potvrdio zainteresovanost Litvanije za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje".

"Đukanović je u odvojenim razgovorima predsjednicima vlade i parlamenta zahvalio za dobrodošlicu i izuzetno sadržajan program posjete u danima kada Litvanija obilježava 30-u godišnjicu nezavisnosti, sto predstavlja gest uvažavanja Crne Gore. On je zahvalio Litvaniji za razumijevanje evropskih i evroatlantskih opredjeljenja naše zemlje i regiona. Na toj liniji istakao je da proces pregovora želimo da iskoristimo za učenje, reforme, stvarno usvajanje evropskih vrijednosti, ali i da je važno da na drugoj strani vidimo istinski podsticaj procesa i realnu nadu u perspektivu regiona u EU. U tom kontekstu ohrabruju pozitivne poruke novih briselskih struktura", kaže se u saopštenju.

Đukanović se saglasio sa potrebom intenziviranja ekonomske saradnje Crne Gore i Litvanije, i zahvalio za pomoć u školovanju vojnog kadra u baltičkim vojnim koledžima, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: