SNP: Glavni grad da izgradi prihvatilište za djecu koja žive i rade na ulici

"Djelovanje Crvenog krsta i narodnih kuhinja pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj odavno nije dovoljno da bi podmirilo sve potrebe naših siromašnih sugrađana, pa nije čudo što se mnogi okreću prosjačenju kako bi obezbijedili nekoliko eura dnevno da prežive", kaže se u saopštenju SNP-a
523 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Dok lokalna samouprava obećava realizaciju megalomanskih projekata kojima planira da Podgoricu pretvori u velegrad, prosjačenje u Glavnom gradu svakog dana je sve prisutnije, a ljude koji traže milostinju možete sresti na svakom ćošku, saopšteno je iz SNP-a.

"Prosjaka ima svuda, a najviše oko prodavnica, pekara, banki, crkava, u kafićima, na semaforima, itd. Prosjače mnoge kategorije stanovništva: od romske populacije, starih, osoba sa invaliditetom, beskućnika do migranata", tvrde u SNP-u.

"Djelovanje Crvenog krsta i narodnih kuhinja pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj odavno nije dovoljno da bi podmirilo sve potrebe naših siromašnih sugrađana, pa nije čudo što se mnogi okreću prosjačenju kako bi obezbijedili nekoliko eura dnevno da prežive", kaže se u saopštenju SNP-a.

Kako saopštavaju, "naročito je problematično i žalosno to što je ova pojava sve prisutnija među djecom, koju nerijetko zloupotrebljavaju članovi porodice i druga lica. Na taj način, na djelu je grubo kršenje prava djece koja su garantovana kako Konvencijom UN o pravima djeteta, tako i brojnim domaćim zakonima".

"Situaciju dodatno komplikuje to što ne postoji procjena broja djece koja žive na ulici, kao ni studije o uzrocima zbog kojih se nalaze u takvom stanju. Ne postoji ni strategija za rješavanje ovog problema, koja bi uzela u obzir i preporuke iz Posebnog izvještaja o dječjem prosjačenju u Crnoj Gori, koji je uradio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda", kaže se u saopštenju.

"Osim kaznene politike koja bi spriječila zloupotrebu djecu, ovo pitanje je potrebno rješavati na sistemski način uz stvaranje servisa podrške koji bi poslužili za njihovo sklanjanje sa ulica. U tom smislu, Glavni grad treba da izgradi prihvatilište za djecu koja žive i rade na ulici, kao i da im omogući alternativu za sticanje prihoda, a da to nije prosjačenje", saopšteno je iz SNP-a.

"SNP Glavnog grada smatra da lokalna samouprava mora voditi računa o svakom svom građaninu, bez obzira na bilo koje svojstvo. Dodatno, članovi naše zajednice koji se nalaze u tako teškoj materijalnoj situaciji da su prinuđeni da prosjače moraju biti pod posebnom pažnjom nadležnih organa", navodi se u saopštenju.

"Samo solidarnošću, tolerancijom i zalaganjem za jednakost šansi pokazaćemo da smo društvo čiji su istinski temelji demokratija, poštovanje ljudskih prava i socijalna pravda" zaključeno je u saopštenju SNP-a.

Bonus video: