SASTANAK MVP U OKVIRU BERLINSKOG PROCESA

Darmanović: EU ostaje posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

„Proces proširenja predstavlja jednu od najuspješnijih politika Evropske unije koja je dala konkretne rezultate u reformisanju naših društava, demokratskom i ekonomskom prosperitetu“, kazao je Darmanović
499 pregleda 0 komentar(a)
Ministri vanjskih poslova na sastanku u okviru Berlinskog procesa, Foto: Gov.me
Ministri vanjskih poslova na sastanku u okviru Berlinskog procesa, Foto: Gov.me

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da Crna Gora ostaje čvrsto na svom evropskom putu koji nema alternativu i koji predstavlja garant stabilnosti u regionu i uspješan okvir za sprovođenje reformi.

Darmanović je ovo kazao na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa, koji je, pod ko-predsjedavanjem Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije, održan u Skoplju.

Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Zapadno-balkanske šestorke, predstavnici država članica EU koje su učesnice Inicijative, kao i predstavnici Evropske komisije, Evropske službe za vanjske poslove i Regoionalnog savjeta za saradnju, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Tokom plenarne sesije na temu „Evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, Darmanović je ukazao na značaj prisustva EU u regionu Zapadnog Balkana, kao i na rezultate koje je Crna Gora postigla u procesu evropske integracije.

„Proces proširenja predstavlja jednu od najuspješnijih politika Evropske unije koja je dala konkretne rezultate u reformisanju naših društava, demokratskom i ekonomskom prosperitetu. Stoga je nastavak integracionog procesa od vitalnog značaja za bezbjednost Zapadnog Balkana i šire, naglasio je Darmanović. Ministar je kazao da Crna Gora ostaje posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od stubova vanjske politike, i na tom tragu ponovio podršku naše države susjedima na njihovom evropskom putu“, kazao je Darmanović.

Iz MVP su saopštili da je skup bio prilika da se sagleda napredak koji je ostvaren u okviru Berlinskog procesa.

„Učesnici su se saglasili da ova Inicijativa predstavlja važan okvir saradnje, te da prije svega infrastrukturno povezivanje, povezivanje mladih, naučna saradnja i inovacije jačaju veze među susjedima i doprinose ekonomskom razvoju država Zapadnog Balkana. Rezultati dosadašnje saradnje ukazuju na potrebu održavanja kontinuiteta i daljeg ispunjavanja preuzetih obaveza i predstavljaju potvrdu neophodnog evropskog prisustva u Regionu. Na sastanku je ukazana posvećenost Zelenoj agendi EU kao ključnoj platformi za borbu protiv klimatskih promjena“, zaključuje se u saopštenju MVP.