Demokrate: Najveća opasnost po jedno društvo je obračun sa novinarma koji nisu po ukusu jedne partije

Progon novinara Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića, potvrđuje pokušaj režima da uspostavi sistem po kome samo klimači glavom mogu dobiti licencu za bavljenje novinarskim poslom, saopštili su iz Demokratske Crne Gore
1154 pregleda 2 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate, Demokrate, Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate, Demokrate, Demokrate

Demokratska Crna Gora je saopštila da je nezamislivo i nedopustivo da se progone novinari samo zbog činjenice da profesionalno obavljaju svoj posao.

Progon novinara Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića, potvrđuje pokušaj režima da uspostavi sistem po kome samo klimači glavom mogu dobiti licencu za bavljenje novinarskim poslom, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

"Nema poštovanja medijskih sloboda bez poštovanja novinara i njihove autonomije. Svi imamo pravo da nam se sviđaju ili ne sviđaju pojedini stavovi ili način izvještavanja novinara, ali niko nema pravo da osporava njihova ustavna prava i da poseže za proizvoljnim sankcijama", navodi se u saopštenju Demokrata.

Tvrde da odluka generalnog direktora RTCG Božidara Šundića da pokrene disciplinski postupak, predstavlja uvođenje jednoumlja na velika vrata.

"Ovakvo postupanje naročito nije utemeljeno i opravdano, ako uzmemo u obzir da su progonjeni novinari sasvim jasno postupali profesionalno. Od presudnog značaja za razvoj demokratije u jednom društvu jesu novinari koji čuvaju dostojanstvo profesije i koji nepristrasno, hrabro i profesionalno ukazuju na sve društvene anomalije", kazali su Demokrate.

Oni su dodali da je najveća opasnost po jedno društvo je medijskih cenzura, i obračun sa novinarma koji nisu po ukusu jedne partije.

"Pozivamo generalnog direktora RTCG da povuče odluku o pokretanju disciplinskog postupka, jer je ista neutemeljena i kao takva usmjerena na gušenje slobode novinarstva i javne riječi", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: