Đukanović u posjeti Letoniji; Levits: Crna Gora najbliža članstvu u EU

„Letonija jasno i kontinuirano pruža podršku i procesu proširenja EU, što nije samo u interesu Crne Gore već i ostalih država regiona, jer želimo da se proces tranzicije završi što prije“, istakao je Levits, prenosi portal RTCG
519 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović u Letoniji, Foto: Kabinet predsjednika
Đukanović u Letoniji, Foto: Kabinet predsjednika

Crna Gora je ostvarila suštinski napredak u evropskim intergacijama, ocijenio je predsjednik Letonije Egils Levits, i dodao da je ona najbliža članstvu u Evropskoj uniji (EU) od svih država.

Levits se zahvalio cnogorskom kolegi Milu Đukanoviću, koji boravi u trodnevnoj posjeti Baltičkim državama, što je Crna Gora aktivna članica NATO-a, a prvu zvaničnu posjetu nazvao je istorijskom.

„Letonija jasno i kontinuirano pruža podršku i procesu proširenja EU, što nije samo u interesu Crne Gore već i ostalih država regiona, jer želimo da se proces tranzicije završi što prije“, istakao je Levits, prenosi portal RTCG.

Levits je rekao da je Crna Gora ostvarila suštinski napredak u evropskim intergacijama i dodao da se nada da će brzo postati članica EU.

„Letonija će vam pružiti tehničku pomoć, naročito u oblasti vladavine prava”, naveo je Levits.

Đukanović je ponovio da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o EU integracijama.

„Naše uvjerenje je da je to put bez alternative za region, bez obzira što se sticajem nepovoljnih okolnosti, kao refleksa sa globalne scene, pokušava kreirati i alternativna ponuda za Zapadni Balkan“, istakao je Đukanović.

On je dodao da je to uvjerenje jedini ispravan put za društva na Zapadnom Balkanu pripadnost evroatlanskom sistemu vrijednosti.

„Drago nam je da to tako razumiju i naši baltički prijatelji”, poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da sa Letonijom, u okviru NATO-a Crna Gora dijeli odgovornost za globalnu bezbjednost.

On je zahvalio Letoniji na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore.

“Vaša pomoć, bila je veoma dragocjena na putu ka NATO-u i danas je dragocjena na putu ka savladavanju prepreka na koje Crna Gora nailazi na putu ka EU”, naveo je Đukanović.

Đukanović će, kako je saopšteno, položiti cvijeće na Spomenik slobode i obići Muzej okupacije Letonije, kao i vojnu bazu Adaži gdje će razgovarati sa crnogorskim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije Ojačano prisustvo NATO-a na istoku.

Bonus video: