Đukanović: Crna Gora postala članica NATO da bi bila partner i kontributor, a ne konzument bezbjednosti

Đukanović je završio zvaničnu posjetu Letoniji posjetom vojnoj bazi Adaži, gdje su ga dočekali komandant Letonske Pješadijske brigade Kopnenih snaga Sandris Gaugers, komandant brigade Isturenog pojačanog prisustva NATO u Letoniji Erik Angell i poručnik ispred crnogorskog kontigenta Adnan Sijarić
5188 pregleda 16 komentar(a)
Đukanović u vojnoj bazi Adaži, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović u vojnoj bazi Adaži, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crnogorski vojnici mnogo doprinose multinacionalnoj vojnoj misiji, saopšteno je tokom posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića vojnoj bazi Adaži u Letoniji.

Đukanović je završio zvaničnu posjetu Letoniji posjetom vojnoj bazi Adaži, gdje su ga dočekali komandant Letonske Pješadijske brigade Kopnenih snaga Sandris Gaugers, komandant brigade Isturenog pojačanog prisustva NATO u Letoniji Erik Angell i poručnik ispred crnogorskog kontigenta Adnan Sijarić.

Gauger je, kako su naveli iz Kabineta Đukanovića, predstavio funkcionisanje i ciljeve najmodernije vojne zone na Baltiku i pohvalio crnogorske vojnike koji mnogo doprinose multinacionalnoj vojnoj misiji.

Đukanović je kazao da je Crna Gora postala članica NATO da bi bila partner i kontributor, a ne konzument bezbjednosti.

„Cijela naša istorija je istorija borbe za slobodu i nacionalno dostojanstvo, a danas smo dio jedne snažne alijanse i važno je da pravilno razumijemo vrijednosti saradnje i da ono što smatramo svojom tradicijom nadogradimo usvajanjem novih vještina“, poručio je Đukanović.

On je u oficirskom klubu razgovarao sa crnogorskim vojnicima Sijarićem, Draganom Dulovićem, Vladimirom Đukićem, Nemanjom Trajkovićem i Filipom Mićkovićem.

Đukanović je naveo da je zadovoljan što je čuo najbolje ocjene o njima zahvalio im je za sve što rade za Crnu Goru u toj vojnoj misiji.

On im je poželio da se zdravo vrate kući, sa novim vještinama i znanjima i da obavljaju posao za koji su se opredijelili na dobrobit svoje države.

Crnogorski vojnici su Đukanovića upoznali sa različitim aspektima obuke u multinacionalnom timu i novim iskustvima koja stiču u okviru misije Istureno pojačano prisustvo sa kolegama iz partnerskih zemalja.

Đukanović je u najvećem vojnom kampu u Letoniji zapalio svijeću na spomenik žrtvama borbe za nezavisnost Letonije.

On je zvaničnu posjetu baltičkim držvama završio posjetom Muzeju Okupacije u Rigi koji otkriva tragične stranice letonske novije istorije.

Dokumenti, fotografije i muzejski predmeti govore o tragediji koja je zadesila stanovnike Letonije pod nehumanim uslovima koje su stvorile strane sile, kao i otpor letonskog naroda.

Bonus video: