Vlada ćuti o svojoj odgovornosti i novcu

Vlada prihvatila ostavku ministra evropskih poslova i proslijedila je Skupštini. Pejović ima pravo na ministarsku platu još godinu
141 pregleda 9 komentar(a)
Duško Marković, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Gov.me
Duško Marković, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.02.2018. 06:37h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović podnio je juče ostavku, koja je juče već dostavljena Skupštini Crne Gore. O Pejovićevoj ostavci poslanici bi mogli raspravljati na prvoj sjednici proljećnog zasjedanja koja će biti održana 1. marta.

Pejović je podnio ostavku na funkcije ministra, glavnog pregovarača sa Evropskom unijom i ambasadora pri EU, a Vlada je prihvatila bez rasprave. Pejović je ostavku podnio nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da ne može istovremeno imati status ministra i ambasadora, i da je time prekršio Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije.

“Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući djelovanje crnogorskih institucija, odlučio sam da postupim na ovaj način kako bih relaksirao Vladu i sebe lično pritiska koji je nastao nakon donošenja odluke Agencije”, naveo je Pejović u pisanoj ostavci.

Pejović je, nakon bivšeg ministra kulture Janka Ljumovića, drugi član Vlade Duška Markovića koji je podnio ostavku. Pejović ima pravo da godinu nakon prestanka funkcije prima ministarsku platu od 1.500 eura, ukoliko u tom periodu bude nezaposlen. On “Vijestima” nije odgovorio da li će iskoristiti to pravo.

Pejović je ponovio da će iskoristiti pravni lijek i svoje pravo potražiti u zakonom propisanom postupku, navodeći da je čvrsto uvjeren da nije prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u odluci Agencije. ASK je ranije utvrdila da je Pejović, spajanjem funkcija, nezakonito primao 3.165 eura mjesečne nadoknade.

“Naglašavam da sam postupao po važećim propisima koje je donijela Vlada čiji sam član, a koji su rađeni po uporednim primjerima u Hrvatskoj i Srbiji, gdje funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumijeva status ambasadora u misiji u Briselu”, kazao je Pejović.

On je ocijenio da je posao obavljao savjesno i odgovorno uz puno poštovanje crnogorskih zakona i evropskih standarda, o čemu, kako tvrdi, svjedoče rezultati resora kojim sam rukovodio. Pejović je podsjetio i da je naknada za obavljanje dodatnih dužnosti utvrđena rješenjem predsjednika Vlade od 5. maja 2017.

“Podrazumijeva se da u skladu sa Odlukom Vlade o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, član 7, stav 2, ovim prestaje i moja dužnost ministra evropskih poslova - glavnog pregovarača, koju vršim u misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji u statusu ambasadora”, kazao je Pejovič.

Iz Vlade juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će poništiti Odluku kojom je Pejoviću omogućeno da spoji funkcije i zarađuje dodatnih 3.168 eura mjesečno. Nije odgovoreno ni da li će u Vladi biti pokrenuta odgovornost zbog usvajanja te odluke.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Marković, zaključujući sjednicu, obavijestio Vladu da je prihvatio ostavku ministra evropskih poslova, nakon čega je ostavka proslijeđena Skupštini.

Iz Građanskog pokreta URA juče su kazali da je ostavka Pejovića pokušaj simuliranja osjećaja lične i javne odgovornosti. Oni tvrde da je podnošenjem ostavke, a ne razrješenjem, Pejović izbjegao zakonsku suspenziju po kojoj ne bi mogao obavljati bilo kakve javne funkcije u naredne četiri godine.

Iz partije Dritana Abazovića navode da Pejović za vrijeme svojeg mandata u Vladi nije napravio gotovo nikakve pomake u procesu evropskih integracija. “Umjesto toga, na račun građana Crne Gore uživao je u protivzakonito stečenom novcu sa kojim se baškario na inostranim adresama, a rezultati su nijedno zatvoreno pregovaračko poglavlje i konstantne kritike sa evropskih adresa u izvještajima i strategijama o napretku zemlje ka EU”, navodi se.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji je inicirao čitav slučaj, navode da se jasno pokazalo da su zakazale sve nadležne institucije koje su na bazi javno dostupnih informacije, a koje su bile poznate i prije nego morale proaktivno djelovati i samoinicijativno pokrenuti postupak protiv Pejovića.

CGO: Nadamo se da neće biti nagrađen mjestom ambasadora

Iz CGO su saopštili da je dobro je što je Pejović podnio ostavku na sve javne funkcije, ali da zabrinjava ćutanje Vlade o ovom slučaju. Prema informacijama “Vijesti”, Pejovićeva ostavka dogovorena je unutar Demokratske partije socijalista (DPS).

“Nadamo se da ova odluka nije kompromis unutar Vlade koji će rezultirati time da Pejović bude utješno nagrađen nekom drugom ambasadorskom funkcijom, shodno nekim prethodnim iskustvima. Zabrinjava ćutanje Vlade na čitav slučaj jer i pored najava da će jasno iznijeti svoj stav, to se nije desilo”, kazala je Ana Nenezić iz CGO, navodeći da slučaj ne može biti zaključen dok se utvrditi odgovornost za usvajanje neustavnih akta kojim je ministru dat i status ambasadora.

Bonus video: