Opština Tivat pomaže RAE ili opet kupuje glasove?

Na čelu te NVO “Udruženje Egipćana” je Džafer Brahimi, koga tivatska opozicija prepoznaje kao jednog od glavnih aktivista DPS-a u ovdašnoj romsko-egipćanskoj zajednici
7353 pregleda 13 komentar(a)
Kandidati za odbornike DPS, Foto: Siniša Luković
Kandidati za odbornike DPS, Foto: Siniša Luković

Aktivnosti Opštine Tivat na većoj podrški integraciji pripadnika romsko-egipćanske populacije u tom gradu, kao i način na koji je tome pristupila administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) ukazuju na sumnju da vladajuća partija ponovo planira da manipuliše njihovim glasovima na predstojećim lokalnim izborima.

Na to ukazuju imena osoba koje su angažovane kroz taj program iz REA populacije, a koje su aktivne i u DPS-u, upozorenja opozicionih aktivista, ali i sumnje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokrata.

Nakon što su raspisani lokalni izbori, glasovima vladajuće Demokratske partije socijalista i Hrvatske građanske inicijative na posljednjoj sjednici SO Tivat usvojena je „Odluka o osnivanju Kancelarije za integraciju romske i egipćanske (RE) populacije sa teritorije Opštine Tivat i sufinasiranju plana i programa rada“, a koju je pripremio Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat na čijem je čelu Darka Ognjanović (DPS).

Darka Ognjanović
Darka Ognjanović(Foto: Bokanews)

Ova odluka, kako je objašnjeno, za cilj ima „unapređenje društvenog položaja RE populacije i stvaranje uslova za ostvarivanje njihovih potreba, donošenja odluka i potpunijeg njihovog učešća u tom procesu, te ojačavanje njihovog funkcionisanja na lokalnom nivou”. Ognjanović je istakla se Kancelarija formalno osniva u sklopu Opštine, ali da će raditi u prostorijama u OŠ “Drago Milović” u Tivtu gdje već skoro četiri godine djeluje kancelarija “RE asistenta i medijatora u nastavi” - zajedničkog projekta Opštine i NVO “Udruženje Egipćana” iz Tivta.

Planirano je da ta kancelarija sarađuje sa nekom NVO koja se bavi pitanjima RAE, a u Tivtu je to samo “Udruženje Egipćana” sa kojim lokalna uprava već sarađuje u projektu RE asistent i medijator u nastavi.

Na čelu te NVO je Džafer Brahimi, koga tivatska opozicija prepoznaje kao jednog od glavnih aktivista DPS-a u ovdašnoj romsko-egipćanskoj zajednici.

Brahimi je zaposlen u kancelariji RE asistenta kao “medijator na terenu”, dok kao “asistentkinja u nastavi” radi Ljuljeta Baljaj-Vučković kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi DPS—a.

Ona je to bila i na prethodnim lokalnim izborima, nakon kojih je i formirana Kancelarija RE asistenta u nastavi u OŠ “Drago Milović”.

Zbog kontroverznih aktivnosti i organizovanog dovođenja birača iz RE populacije na birališta 17.aprila 2016. kada su održani posljednji lokalni izbori u Tivtu, iz OO Demokrata su tada podnijeli krivičnu prijavu protiv Džafera Brahimija zbog sumnje da je izvršio krivična djela u vezi sa povredom slobode glasanja i nedozvoljenog uticaja na birače, ali je Tužilaštvo tada tu prijavu odbacilo.

Brahimi je prije dvadesetak dana snimljen i na Lovanji gdje je prisustvovao izlivanju betonskih temelja za novu nelegalnu građevinu koja se podiže na prostoru te nekadašnje deponije smeća opštine Kotor, a što opozicija ponovno dovodi u vezu sa pokušajem DPS-a da utiče na glasače iz RE populacije pred predstojeće izbore 5. aprila.

Džafer Brahimi
“Pomažem porodici čija je baraka izgorjela”: Brahimi na Lovanji(Foto: Siniša Luković)

“Više je nego jasno da sve ovo što se sada naprasno preduzima na “unapređenju polođaja RE populacije” ima veze isključivo sa predstojećim izborima. Za DPS Tivta je RE populacija bila veliki novi rezervoar glasova i na posljednjim lokalnim izborima, a da od te taktike ne namjeravaju odustati ni sada, pokazuje kako namjera lokalne vlasti da pod čudnim okolnostima formiraju novu Kancelariju čiji su akteri lica prepoznata kao DPS aktivisti u RE zajednici, tako i obećanja da će Opština ove godine krenuti u dugorolno riješavanje stambenih problema Roma I Egipćana koji žive u neformalnom naselju “7. jul”, kazao je “Vijestima” bivši predsjednik Demokrata Tivta, sada na izborlnoj listi “Narod pobjeđuje” Vladimir Arsić.

Brahimi je “Vijestima” potvrdio da je bio na Lovanji na dan kada su izlivani betonski temelji za novu baraku koju podiže porodica čiji je dom izgoreo u požaru, a u kome je tada tragično nastradalo i jedno dijete.

“Znam da je to nelegalna gradnja, ali i svi objekti koji su već duže na Lovanji su nelegalni. To podiže porodica koja je ostala bez krova nad glavom u požaru i oni su na to prinuđeni jer nemaju nikakvu alternativu. Mnogo puta sam do sada nadležnima u Opštini Tivat i Opštini Kotor jer se Lovanja nalazi na granici te dvije opštine, govorio da ti ljudi tamo žive u nehumanim uslovima i da se nešto miora uliniti da se oni odatle isele i dobiju pristojan smještaj jer je u pitanju oko 20 porodica od kojih su skoro svi državljani Crne Gore”, kazao nam je Brahimi.

Iako je SO Tivat odluku o osnivanju Kancelarije za integraciju RE populacije donijela 20. februara, škola u kojoj će ona biti je osam dana ranije – 12. februara, već raspisala oglas za zapošljavanje izvršioca na novootvorenom radnom mjestu “saradnik u socijalnoj inkluziji RE” na određeno vrijeme, do 30. juna ove godine.

Ovo je inače, samo jedno u nizu novih radnih mjesta koje se ovih dana intenzivno otvaraju i popunjavaju u tivatskoj Opštini i lokalnim i državnim ustanovama i preduzećima u Tivtu, uprkos odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji potpuno limitiraju zapošljavanje u javnoj upravi od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Prema inicijativi Opšine da otvori i sufinansira kancelariju za integraciju RE populacije i načinu na koji je njen rad u OŠ “Dragi Milović” regulisan sa Ministarstvom prosvjete, rezervu je iskazala i SD kao članica vladajuće koliacije, pa je odbornik te partije Igor Petković na posljednjoj sjednici SO postavio niz pitanja sekretarki Sekretarijata za mlade Darki Ognjanović, ali nije na njih dobio precizne odgovore.

“Kakva je ovo sad nova Kancelarija koju Opština osniva, sa koje će se budžetske stavke ona finansirati i zašto raspisujemo konkurs za finansiranje projekata NVO sektora u Tivtu, ako će se ova Kancelarija finansirati preko partnerske NVO na sasvim drugom konkursu. Da li je ovo u skladu sa zakonom i imamo li uopšte saglasnost Ministarstva prosvjete da u školi radi jedna ovakva kancelarija,”pitao je Petković, koji je s akoilegama iz SD bio uzdržan prilikom glasanja odluci koju su predložili Kusovac i Ognjanovićka.

Ne zna se koliko je para planirano za kancelariju

Opština nije precizirala koliko će rad Kancelarije za RAE koštati građane Tivta već je samo data paušalna napomena da su “neophodna finansijska sredstva obezbijeđena u budžetu za tekuću fiskalnu godinu, odnosno planirana su u budžetu”.

Jedina budžetska stavka iz koje bi se možda mogao finansirati rad ove nove Kancelarije je “realizacija ciljeva i zadataka iz lokalnih akcionih planova” na kojoj Sekretarijat kojim rukovodi Ognjanovićeva, za 2020. na raspolaganju ima ukupno 40.000 eura.

Bonus video: