Korona zasad bez uticaja na kampanju u Tivtu

DIK i OIK još nisu razmatrale mogućnost odlaganja tivatskih izbora ili kampanje
3090 pregleda 1 komentar(a)
Na dnevnom redu DIK glasanje u ZIKS-u, korona još nije stigla: Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Na dnevnom redu DIK glasanje u ZIKS-u, korona još nije stigla: Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.03.2020. 17:07h

Državna izborna komisija, kao ni Opštinska izborna komisija u Tivtu za sada ne razmatraju mogućnost odlaganja glasanja ili kampanje za lokalne izbore 5. aprila, rečeno je “Vijestima”.

Iako se u državi planiraju nove mjere koje se tiču sprečavanja pandemije korona virusom, među kojima i zatvaranje škola i vrtića, aktivnosti za izlazak građana na birališta se nastavljaju.

Opštinska izborna komisija Tivat potvrdila je juče i zvanično proglasila svih sedam podnijetih izbornih listi. To su DPS, SD, HGI i SDP, grupe građana „Narod pobjeđuje“, Bokeški Forum i „Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Predsjednica OIK Tivta Marija Sijerković „Vijestima“ je rekla da će žrijebanje za utvrđivanje redosljeda na zbirnoj izbornoj listi biti obavljeno 18. marta.

Ona je kazala da za sada nema nikakva saznanja u vezi toga kako bi se eventualno pogoršanje situacije sa korona virusom u Crnoj Gori i mjera koje sa tim u vezi može preduzeti država, moglo odraziti na vođenje kampanje i samo održavanje lokalnih izbora u tom gradu.

“Ne znam što će se dalje događati jer to ionako, nije u nadležnosti Opštinske, već prvenstveno Državne izborne komisije, odnosno resornih ministarstava i Vlade koji prate epidemiološku i zdravstvenu situaciju u državi. Na njima je da donesu i odluke u vezi s tivatskim izborima, a koje ćemo mi svakako ispoštovati i sprovesti u domenu onoga za što je nadležna i odgovorna OIK”, kazala nam je Sijerković.

Novoizabrani predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović rekao je “Vijestima” da je danas prva sjednica DIK-a, čiji je dnevni red već utvrđen. To je između ostalog i donošenje odluka o glasanju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za izbor odbornika u SO Tivat, izmjena uputstva o načinu rukovanja i dostavljanja izbornog materijala i slično.

Član DIK-a iz civilnog sektora Zoran Vujičič rekao je da eventualno odlaganje izbora “nije pravno, a ni političko pitanje već pitanje procjene nadležnih zdravstvenih institucija”.

“U Državnoj izbornoj komisiji nismo razmatrali ovo pitanje,” rekao je on “Vijestima”. Iz SD-a su “Vijestima” kazali da kampanja te partije traje od završetka prethodnih lokalnih izbora.

“Njen finiš, kao i sve aktivnosti vezane za izbore, ćemo svakako prilagoditi postojećoj situaciji, apsolutno se pridržavajući preporuka nadležnih institucija, uključujući i one koje se tiču održavanja skupova”, kazao je portparol SD-a Nikola Zirojević.

U Srbiji, gdje predstoje parlamentarni izbori, predsjednik države Aleksandar Vučić koji je ujedino i predsjednik Srpske napredne stranke, planira da do 1. aprila otkaže sve predizborne skupove, prenijeli su mediji u Beogradu. Tamo su se oglasili i pojedini partijski opozicioni zvaničnici, koji su zbog pandemije istakli potrebu odlaganja izbora.

U toj državi je, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije, registrovano 19 slučajeva osoba zaraženih korona virusom.

DPS i SDP, koje učestvuju u izbornoj trci, nijesu odgovorile na pitanja “Vijesti” o potrebi odlaganja kampanje.

HGI se priprema za izbore, ali će poštovati preporuke nadležnih

Iz HGI su rekli da se ta partija odgovorno ponaša prema interesima građana tako da će postupati prema instrukcijama nadležnih organa, u cilju zaštite zdravlja ljudi.

“Vjerujem da će naše društvo, kao i institucije, imati adekvatnu reakciju na opasnost od korona virusa i da ćemo solidarnošću prebroditi sve posljedice koje nam prijete. Nema mjesta panici. Što se tiče odlaganja izbora, ne razmišljamo o takvoj mogućnosti i pripremamo se u punom kapacitetu, ali svakako poštovaćemo preporuke i instrukcije onih koji su najpozvaniji da daju odgovor na to pitanje”, rekao je “Vijestima” predsjednik HGI Adrijan Vuksanović.

Bonus video: