Opština Tivat: Fabrikovani putni nalozi o trošku građana

Tivatski funkcioneri konstantno koriste službena vozila, iako Zakon o finansiranju partija to zabranjuje
5084 pregleda 9 komentar(a)
Kusovac upisao da se tek vratio iz Podgorice i otišao na partijski skup: “Nisan” pogrešno i parkiran, Foto: Siniša Luković
Kusovac upisao da se tek vratio iz Podgorice i otišao na partijski skup: “Nisan” pogrešno i parkiran, Foto: Siniša Luković

Funkcioneri vladajuće koalicije u Opštini Tivat izigravaju obaveze koje imaju po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u vezi s korišćenjem službenih vozila, jer u putnim nalozima upisuju uopštene ili polutačne podatke. To potvrđuju nalozi koji se objavljuju na sajtu Opštine jer je na to dužna po zakonu dok traje predizborna kampanja.

Gradonačenik Siniša Kusovac je odlukom sebi stavio na 24-satno korišćenje službeni automobil “nissan qashqai” (TV MN 001). Prethodnih dana Kusovčev službeni automobil je u večernjim i kasnim popodnevnim satima bio parkiran pred prostorijama u kojma su se tada održavale stranačke aktivnosti DPS-a u vezi s predstojećim lokalnim izborima u Tivtu.

U putnom nalogu za opštinski „nissan” na 25. februar, kada je on snimljen da je parkiran nezakonito u blizini stranačkih prostorija DPS u Tivtu, piše da je tog dana tim automobilom službeno putovao za Podgoricu. On se ujutro u 9 časova odvezao u Podgoricu, odakle se vratio uveče u 18.45 sati. Oko 19.30 ovaj automobil je snimljen parkiran u blizini prostorija OO DPS Tivta.

Po podatku o pređenoj kilometraži koji se upisuje u putni nalog na polasku, odnosno povratku vozila sa službenog putovanja za koji je izdat, Kusovac je toga dana opštinskim automobilom prešao 212 kilometara, iako je razdaljina od Tivta do Podgorice gdje se navodno bio zaputio, ukupno u oba pravca oko 180 kilometara.

U ostalim putnim nalozima za auto koji koristi tivatski gradonačenik ima dosta primjera da je nalog napisan sa Tivtom kao navedenim mjestom polaska, a pojmom „lokal” kao upisanim mjestom dolaska i da se vožnje započinju oko 8 ili 9 sati ujutro, a završavaju nerijetko i nakon 20 časova uveče, pri čemu se obično pređe po nekoliko desetina kilometara.

U svakom od tih naloga u rubrici „opis posla - službene radnje koja se vrši” nema detalja, sem riječi „službeno”.

Iako prelazi mnogo manje kilometraže od Kusovca, isti recept „lokal-službeno” primjenjuje i prilikom „pravdanja” u putnim nalozima u vožnji opštinskog renaulta megane TV CG 002, predsednik lokalnog parlamenta Ivan Novosel (DPS). Iako je njegov posao isključivo vezan za zgradu Opštine i iako se sjednice parlamenta ne održavaju zbog kampanje, Novosel ipak skoro svakodnevno koristi automobil, pokazuju nalozi.

Slično se dešava i sa službenim automobilima “ford C-max” TV CG 005 koje koristi potpredsjednik Opštine Ilija Janović (HGI) koji često od jutarnjih do kasnih popodnevnih sati obavlja „redovne aktivnosti” po gradu, odnosno “ford mondeo TV CG 001 “ kojim takođe od jutra do večeri, po „lokalu” drugi potpredsjednik Opšptine Dejan Maslovar (SD) „obilazi gradilišta” ili vozi „službeno”.

Inače član 43. Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji je usvojila DPS-om predvođena većina u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine i koji se primjenjuje već na ovim lokalnim izborima u Tivtu, propisuje da se „zabranjuje javnim funkcionerima korišćenje službenih automobila u periodu izborne kampanje, osim u slučajevima službene potrebe.”

Na to je nedavno učesnicima izbora pažnju skrenula i sama Agencija za sprečavanje korupcije, koja je tim povodom 12. februara u Tivtu organizovala i obuku o obavezama organa vlasti i političkih subjekata iz novog Zakona o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja. Neprecizne podatke u nalozima godinama objavljuju i ostali državni organi, ali ASK nikada do sada nije reagovao tim povodom.

Još bez opštinske odluke

Iako je to njena zakonska obaveza, administracija gradonačelnika Siniše Kusovca još nije donijela Odluku o raspodjeli korišenja službenih automobila u organima lokalne uprave u Opštini Tivat, pa je kao relevantna na sajtu lokalne uprave i dalje stara Odluka koju je 14. septembra 2016. donijela bivša gradonačenica dr Snežana Matijević (DPS). U tom dokumentu, međutim, čak i nema svih službenih vozila sa kojima danas, skoro tri i po godine kasnije raspolaže Opština Tivat, a neka od vozila koja su navedena, danas duže drugi funkcioneri.

Bonus video: