Tomić: Tendeciozno i neistinito, cilj stvaranje politikantske senzacije

"Svi projekti za unapređenje turističke ponude koji su spremni za realizaciju, privremeno su obustavljeni zbog zahtjeva međunarodne organizacije za zaštitu prirode UNESCO"
3895 pregleda 1 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Demokratska Crna Gora
Savin kuk, Foto: Demokratska Crna Gora

Turistički centar "Durmito" reagovao je na navode Demokratske Crne Gore iznijete u tekstu "Demokrate: Nemar DPS i Vlade Crne Gore otjerao turiste sa Žabljaka".

Reagovanje koje potpisuje v.d. izvršni direktor Milutin Tomić prenosimo integralno:

"Zimska sezona na ski centru "Savin kuk" otvorena je 28. decembra 2019. godine i usled nesvakidašnjih vremenskih prilika koje su se ogledale i nedostatku dovoljne visine sniježnog pokrivača, zaposleni u TC "Durmitor" su maksimalnim naporima obezbijedili funkcionisanje dijela skijališta (konstantno je u funkciji staza dužine 600 m) i ostalih sadržaja na ski centru. Nedostatak prirodnih padavina nadomješten je radom topa za vještačko osnježavanje u ukupnom trajanju od 350 radnih sati.

Od otvaranja zimske sezone pa do kraja februara 2020. godine, prosječna visina utabanog sniježnog pokrivača iznosila je 20 cm, što je zbog imperativa bezbjednosti skijaša uzrokovalo jednodnevno nefunkcionisanje skijaških staza "Dernek" i "Korito" dana 29. februara i ski liftova koji su u njihovoj funkciji. Po preporuci proizvođača, sidra se uklanjaju dok je ski lift van upotrebe, dok je postupak montaže i demontaže krajnje pojednostavljen i zahtijeva angažovanje radne snage u trajanju ne dužem od sat vremena.

Podsjećamo da je u proteklom investicionom periodu TC Durmitor kroz Kapitalni Budžet izvršio nabavku sistema naplate i kontrole prolaska skijaša u vrijednosti od 75.000 eura. Do početka marta mjeseca ostvareno je 1.577 panoramskih vožnji po cijeni od osam eura za odrasle, šest eura za djecu, šest i četiri eura za grupne vožnje odraskih i djece. Cjenovnik svih usluga određen je u skladu sa realnim operativnim troškovima ski centra u cilju održivosti istog i obavljanja namjenske djelatnosti.

Vlada Crne Gore je 2018. godine potpisala ugovor za nabavku najsavremenije šestosjedne žičare kao i ugovor za izgradnju dodatnih ski staza u dužini od šest kilometara. Za potrebe budućeg sistema vještačkog osnježavnja izgrađeno je akumulaciono jezeo kapaciteta 55.000 metara kubnih. Svi projekti za unapređenje turističke ponude koji su spremni za realizaciju, privremeno su obustavljeni zbog zahtjeva međunarodne organizacije za zaštitu prirode UNESCO. Nakon više stručnih razmjena mišljenja sa predstavnicima UNESCO, sa optimizmom očekujemo nastavak realizacije svih navedenih projekata koji neće ugroziti prirodne vrijednosti durmitorskog područja, a na usporavanje realizacije navedenih projekata uticale su i dezinformacije o ugrožavanju svjetske baštine plasirane od strane istih onih koji ovih dana najviše "brinu" o razvoju ski centra i njegovoj "zapuštenosti".

S toga sa žaljenjem zaključujem da tendeciozni i neistiniti navodi predstavnika Demokrata imaju za cilj stvaranje politikantske senzacije i da nesposobnost i bahatost postoji samo u motivima ovakog načina javnog eksponiranja.

Umjesto da pohvale napore zaposlenih koji su rezultirali konstantnim radom ski centra tokom čitave sezone u izuzetno otežanim vremenskim uslovima , oni se bave "poharanim", "devastiranim" i "zapuštenim" informacijama za jednokratnu upotrebu, koje su predstavnici pomenute političke partije perfidno plasirali javnosti.

Poručuemo im da tradicionalne i buduće posjetioce ski centra "Savin kuk" neće razuvjeriti u vođenje ispravne i odgovorne politike menadžmenta TC Durmitor na stalnom unaprjeđenju i modernizaciji najstarijeg ski centra u Crnoj Gori", navodi se u reagovanju izvršnog direktora TC "Durmitor" Milutina Tomića.

Bonus video: