Danilović pisao ambasadorima: Jedan običan čovjek otjeran je u zatvor bez dokazane krivice

"Da cijeli slučaj bude jadniji Brković je pritvoren na trideset dana zbog navodnog širenja lažnih vijesti u vezi oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori"
8940 pregleda 19 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović uputio je otvoreno pismo ambasadorima SAD i Velike Britanije, Džudi Rajzing Rajnke i Alison Kemp, i šefu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivu Oravu.

"Vaše ekselencije, prinuđen sam da vam se obratim na ovan način - putem medija, jer bi pokušaj da zakažem sastanke sa vama vjerovatno potrajao i vjerovatnije ne bi urodio plodom. Ne tražim ništa za sebe i političku partiju kojoj pripadam niti vas javno informišem zato što već niste informisani, naprotiv. Znam da niste ni tužioci, ni sudije ali jeste svjedoci zbivanja u ovoj našoj Crnoj Gori, jeste i predstavnici demokratija osjetljivih na ugrožavanje elementarnih ljudskih prava i sloboda pojedinacima i kolektivitetima, makar, u svojim zemljama", kazao je Danilović.

Rekao je da se cijelog života bori da iz privida slobode uselimo u slobodno društvo ne skrivajući ni u jednom trenutku svoje političke ciljeve ali ni odlučnost da do njih ikada dođe drugačije nego po demokratskim principima.

"Vi ste nam najbolji svjedoci da je tolerisanje terora, koji su sprovodili, u početku, pojedinci i manje grupe, dovelo do opšte pošasti terorizma - naš svijet je danas zavičaj terorista. I od takvog pandemijskog nasilja širom svijeta opasniji su samo nasilje i terorizam države, ove ili one, nasilje u ime naroda, u ime zakona i prava. To je tiranija, majka pokroviteljka terorizma."

Danilović kaže da je veličanstvenost slobodnog društva u slobodi pojedinca, "a ona je bezbroj puta pogažena u Crnoj Gori na našim pragovima i pred vašim očima."

"Jedan običan čovjek, mladić, Milivoje Brković iz Podgorice otjeran je u zatvor bez dokazane krivice, pritvoren je iz političkog revanšizma, iz osvete onih koji snagom državnog aparata i državne sile progone svakoga ko se drzne da javno pokaže nedostatak straha. Da cijeli slučaj bude jadniji Brković je pritvoren na trideset dana zbog navodnog širenja lažnih vijesti u vezi oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori. Za sada je on jedini čovjek koji je tim povodom strpan u zatvor. Stotine statusa na društvenim mrežama sličnog sadržaja, samo kod nas, nije zavrijedjelo da ljudi budu makar saslušani, kamo li pozvani na odgovornost. Dajući punu podršku našoj i globalnoj borbi protiv pandemije COVIDA -19 ne pristajemo, međutim, na zloupotrebu činjenice da je stanje alarmantno i da to smije i može biti podlo korišteno za političke pritiske i brutalno iživljavanje nad ljudima. Iz sata u sat, danima i nedjeljama već, smjenjuju se informacije, dezinformacije i demantiji u vezi sa Korona virusom. U Evropi vlada mnogo veća panika nego kod nas jer smo se mi, nažalost, nagledali svega i svačega, u minule tri decenije", navodi se u pismu Danilovića.

Danilović kaže da je jutros francuski ministar zdravlja Olivier Veran objavio tvit u kojemu upozorava da korišćenje ibuprofena pogoršava simptome i pomaže razvoju virusa.

"Predložio je da ga izbjegavamo. Uslijedilo je reagovanje "Uni Klinik" iz Beča kojim se tvrdi da su to gluposti i lažne vijesti. Ni onaj koji je rekao "da ima informaciju" ni oni koji du demantovali njenu tačnost nisu lišeni slobode. Tomas Pueyo trenutno je vjerovatno najčitanija osoba na mrežama. Njegov članak analize širenja COVIDA-19 u prva 72 sata imao preko 24 miliona pregleda. Pueyo je 33-godišnjak, i bez straha konstatuje da se u Vašingtonu virus prije ozvaničenja prvo troje oboljelih nedjeljama širio u tišini, neotkriveno i pogubno. Kod nas, jedan obični čovjek, zabrinut za zdravlje najbližih je u zatvoru, i to u najgorem slučaju zbog neopreznosti. Kod nas se zabrinutost, sumnja i prenošenje onoga što svi govore i pišu kažnjava drakonski i osvetnički. Jedan mladi čovjek, cijela jedna sloboda, pravo i pravda su na robiji. Vjerujem da i vi znate kako je u slobodi jednoga sloboda svih. Vaše ekselencije; Očekujemo od vas, ne da se zauzmete za jednu političku opciju, ili da protežirate bezakonje, ne očekujemo da naredite našim vlastodršcima (a, nije da bi to bilo iznenađenje!) ali očekujemo da pomognete jednom čovjeku, nezaposlenom, obespravljenom i utamničenom, koji je rođen u isto vrijeme kada i ova vlast, da pomognete pravdi i tako svakome od nas koji traže samo da zakon važi jednako za sve. Taj čovjek je važniji od svega svojim najbližima, važan je svojim prijateljima, važan je Crnoj Gori jer se na njegovom slučaju neskriveno ogleda sistem vrijednosti koji bi naša država morala dijeliti sa vašim državama. Ili ćemo mi početi da ličimo na vas ili ćete vi na nas, a ni jedna sličnost neće biti slučajna - na vama je izbor", zaključeno je u otvorenom pismu Danilovića.

Bonus video: