Nije objasnio zašto je Vladin avion koristio i u povratku

Đukanović iz Majamija potpisao zakone

Iz Kabineta predsjednika rekli su da su faksimilom potpisani ukazi o proglašenju zakona o pomoći Montenegro erlajnsu, o budžetu i o radu
42080 pregleda 53 komentar(a)
U Pariz otišao zbog posla o kojem se “ne obavještava javnost": Đukanović, Foto: Boris Pejović
U Pariz otišao zbog posla o kojem se “ne obavještava javnost": Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je 30. decembra dva zakona, iako tada nije bio u Crnoj Gori.

Đukanović je 29. decembra Vladinim avionom otišao u Pariz, a 31. decembra objavljene su fotografije i snimak na kojima se vidi predsjednik sa suprugom i prijateljima u, kako je navedeno, jednom hotelu u Majamiju.

Iz Kabineta predsjednika rekli su za “Vijesti“ da je Đukanović faksimilom potpisao tri zakona, odnosno ukaze o proglašenju Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro erlajnsa, Zakon o budžetu za 2020. godinu i Zakon o radu.

Prva dva propisa potpisana su 30. decembra, a Zakon o radu 26. decembra.

đukanović
Ukaz o proglašenju Zakona o budžetu potpisan 30. decembra

U Ustavu samo piše da predsjednik ukazom proglašava zakone, ali ne i kako ih potpisuje. Ni u Zakonu o predsjedniku Crne Gore nema odredbe o načinu potpisivanja ukaza.

Predsjednik Države prema Ustavu treba da pročita zakone prije potpisivanja jer ima mogućnost da ih vrati Skupštini na ponovno glasanje ako posumnja da je suprotan Ustavu.

đ zakon
Ukaz o proglašenju Zakona o pomoći Montenegro erlajnsu potpisan 30. decembra

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, od početka svog mandata, sve zakone usvojene u Skupštini Crne Gore proglasio je ukazima, koje je potpisao lično. Uz prethodno upoznavanje predsjednika sa tekstovima usvojenih zakona, njegovim faksimilom su potpisani: ukaz o proglašenju Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro erlajns, ukaz o proglašenju Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu i ukaz o proglašenju Zakona o radu“, odgovorili su iz Đukanovićevog kabineta na pitanje „Vijesti“ u vezi s potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona dok je bio u Majamiju.

đ zakon
Ukaz o proglašenju Zakona o radu potpisan 26. decembra

Đukanović je u četvrtak novinarima potvrdio da je letio Vladinim avionom za Pariz 29. decembra prošle godine, ali tvrdi da je putovao u službene svrhe i da se radilo o poslu o kojem se “ne obavještava javnost”.

“Prvi dio mog putovanja je bio službeni, a nakon toga sam redovnim letom, o vlastitom trošku, putovao tamo gdje sam želio, jer smatram da je to moje pravo, kao svakog drugog slobodnog građanina svijeta“, rekao je Đukanović.

Zbog sumnje da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade na putu do Majamija, MANS je u februaru protiv Đukanovića podnio krivičnu prijavu, koju je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo.

Odbačena je i prijava za zloupotrebu službenog položaja protiv Nataše Pešić, koja je, kako je navedeno u prijavi, kao generalna sekretarka Vlade, Đukanoviću omogućila korišćenje službenog aviona za privatno putovanje.

“Ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili navedeno krivično djelo, kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Shodno članu 271a stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, imate pravo da kao podnosilac krivične prijave u roku od osam dana od dana prijema ovog obavještenja, neposredno Višem državnom tužilaštvu, podnesete pritužbu kojom možete zahtijevati preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave”, navodi se u obrazloženju SDT-a.

Iz MANS-a su najavili da će tražiti preispitivanje rješenja koje je donio specijalni tužilac Veljko Rutović.

MANS je od Generalnog sekretarijata tražio dokumentaciju na osnovu koje je eventualno odobreno koriščenje državnog aviona. U odgovoru dobijenom na zahtjev za slobodan pristup informacijama, Generalni sekretarijat Vlade navodi da je na ta dokumenta stavio oznaku tajnosti.

Takva praksa postoji od marta 2019. Razlog za to je navodno procjena da bi se objavom informacija mogla ugroziti bezbjednost štićenih ličnosti.

Nije objasnio zašto je Vladin avion koristio i u povratku

Prema podacima MANS-a, avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, sletio je 10. januara ove godine u Golubovce, nakon dvosatnog leta od Pariza do Podgorice.

Putnike sa leta je na podgoričkom aerodromu čekao “mercedes s maybach” registarskih oznaka PG HM862 u pratnji dva službena vozila, registrovana na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Luksuzni crni “maybach” je jedno od dva takva vozila koja koriste premijer i predsjednik države. Vozilo koje je 10. januara čekalo putnike na aerodromu koristi se za prevoz predsjednika Đukanovića, a fotografisali su ga istraživači MANS-a. Prema informacijama te NVO, Vladin avion po predsjednika Đukanovića otišao je za Pariz 9. januara.

Đukanović nije objasnio zašto je Vladin avion koristio i po povratku iz Pariza 10. januara.

Preporučujemo za Vas