Crnogorskih diplomata nema u ambasadama Srbije

MVP nije dobilo zahtjev od kolega iz Beograda da Crna Gora prestane da koristi diplomatska predstavništva Srbije u svijetu, što je bio jedan od zahtjeva studenata beogradskog Pravnog fakulteta
7995 pregleda 6 komentar(a)
Tražili i da se crnogorski ambasador proglasi personom non grata: Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Tražili i da se crnogorski ambasador proglasi personom non grata: Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 16.03.2020. 09:46h

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) nije dobilo zahtjev od kolega iz Beograda da Crna Gora prestane da koristi diplomatska predstavništva Srbije u svijetu, kazali su “Vijestima” iz tog Vladinog resora.

Da Crna Gora prestane da koristi diplomatska predstavništva Srbije u svijetu, bio je jedan od zahtjeva studenata beogradskog Pravnog fakulteta, sa protesta ispred crnogorske Ambasade u Beogradu 27. decembra prošle godibe zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz MVP kažu da bi bilo kakav zahtjev te vrste bio bi neosnovan, budući da crnogorskih diplomata nema u srpskim, niti bilo kojim drugim ambasadama trećih država u svijetu.

“Crna Gora ne dijeli diplomatska predstavništva ni sa jednom drugom državom”, rekli su iz MVP na čijem je čelu ministar Srđan Darmanović.

raketa bg
Raketama na zastavu(Foto: Beta)

Podsjećaju da Sporazum o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama između Crne Gore i Srbije datira iz 2013. godine, i regularno se sprovodi.

“Pomenute konzularne usluge nijesu besplatne i država koja ih pruža naplaćuje administrativne takse. Shodno važećem Sporazumu, Srbija zastupa Crnu Goru u 30-ak zemalja gdje Crna Gora nema svoja diplomatsko konzularna predstavništva”, naveli su iz MVP-a.

Dodaju da Crna Gora ima pomenuti sporazum i sa Poljskom, Bugarskom i Hrvatskom.

“Crna Gora i Bosna i Hercegovina uzajamno pružaju konzularnu zaštitu svojim državljanima i usluge pribavljanja viza za strane državljane preko diplomatsko-konzularnih predstavništava u trećim zemljama, u kojima jedna od strana ugovornica nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo. Sporazum između Crne Gore i Turske o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima potpisan je 11. februara 2020. Kada stupi na snagu obuhvatiće zastupanje Crne Gore u 25 zemalja”, kazali su iz MVP-a.

Na protestu ispred Ambasade Crne Gore u centru Beograda, studenti su tražili da pred Savjetom bezbjednosti UN i Savjetom Evrope Srbija pokrene raspravu o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i položaju Srba i SPC u Crnoj Gori, da ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević bude proglašen personom non grata, kao i da se “crnogorskim diplomatama otkaže gostoprimstvo i smještaj u oko 40 diplomatskih predstavništava Srbije širom svijeta”.

Na protestu su paljene baklje i petarde, a demonstranti su pokušavali da zapale crnogorsku zastavu.

Novi pokušaj paljenja crnogorske zastave desio se 3. januara ove godine, kada se grupa navijača okupila ispred crnogorske Ambasade. Oni su ispaljivali vatromet rakete na zastavu Crne Gore čiji su djelovi izgorjeli.

Srbija: Zastupamo crnogorske državljane u 42 države

I Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je da Crna Gora ne koristi diplomatska predstavništva te države u svijetu, već na osnovu Sporazuma o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, koji je potpisan 19. aprila 2013. i stupio na snagu 16. juna 2014.

Tim sporazumom Srbija zastupa crnogorske državljane u 42 države. To su Alžir, Angola, Australija, Belorusija, Brazil, Danska, DR Kongo, Egipat, Etiopija, Finska, Indija, Indonezija, Irak, Iran, Izrael, Japan, Jordan, Južna Afrika, Kanada, Katar, Kenija, Kipar, Kuba, Kuvajt, Libija, Maroko, Meksiko, Mijanmar, Nigerija, Norveška, Peru, Portugal, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Slovačka, Švedska, Tunis, Ukrajina, Zambija, Češka i Katar.

Iz Ministarstva na čijem je čelu Ivica Dačić nijesu odgovorili na pitanje da li su razmatrali zahtjeve studenata.

Bonus video: