URA predložila Vladi: Marketi da prva dva sata rade isključivo za starija lica i OSI

"Usljed panične kopovine i stvaranja prevelikih zaliha, zbog kojih trpe mnogi građani Crne Gore, posebno je važno olakšati situaciju onima - za koje prijeti najveća opasnost od koronavirusa"
9931 pregleda 15 komentar(a)
Gužva u marketima zbog straha od koronavirusa, Foto: Luka Zeković
Gužva u marketima zbog straha od koronavirusa, Foto: Luka Zeković

Građanski pokret URA predložio je danas Vladi Crne Gore da marketi u Crnoj Gori prva dva sata radnog vremena isključivo rade za starija lica i osobe sa invaliditetom (OSI).

"U vremenu zdravstvene krize i otežanog načina funkcionisanja, posebno za starija lica, penzionere i osobe sa invaliditetom, moramo pokazati veći stepen solidarnosti i razumijevanja. Zbog toga predlažemo Vladi da u saradnji sa velikim trgovinskim lancima omogući da svi marketi u prva dva sata radnog vremena budu otvoreni za starija i OSI lica tj. da je u tih prva dva sata u markete moguć pristup isključivo starijim licima i licima sa invaliditetom, koji bi lakše i bezbjednije mogli obaviti neophodnu kupovinu", saopšteno je iz GP URA.

Iz te partije su dodali da su slične prakse viđene u pojedinim državama širom svijeta, a da su u velikoj mjeri olakšali poziciju najugroženijih društvenih grupa.

"Usljed panične kopovine i stvaranja prevelikih zaliha, zbog kojih trpe mnogi građani Crne Gore, posebno je važno olakšati situaciju onima - za koje prijeti najveća opasnost od koronavirusa. To su dominantno starija lica, kojima se na ovaj način olakšava svakodnevni proces kupovine. Vjerujemo da bi to, pored već uvedenih mjera koje URA snažno podržava, bio korak u pravom smjeru", kazali su iz GP URA.

Oni navode da je brigu države potrebno pokazati i na primjeru zaposlenih u trgovinskim lancima, koje dominantno čine žene, a koje često rade "na crno" i za jako niske plate.

"Oni su danas, pored doktora i medicinskog osoblja, najizloženiji prijetnji od Korona virusa, a zbog ogromnog broja ljudi sa kojim komuniciraju na dnevnoj bazi. Zbog toga je neophodno osmisliti određene mjere, i u tom pravcu, kako država ne bi ostavila na cjedilu sve one koji se u ovom trenutku bore za njenu dobrobit i nesmetano funkcionisanje. Mnogi trgovinski lanci nisu obezbijedili ni zaštitnu opremu svojim zaposlenim, šta se mora uraditi u najskorijem mogućem roku", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Bonus video: