Ako radi Vlada, zašto je Skupština zaspala

U najtežim trenucima treba hitno postupati donošenjem lex specialisa, kaže Damjanović
4028 pregleda 4 komentar(a)
Damjanović i Konjević na sjednici Odbora (arhiva), Foto: Savo Prelević
Damjanović i Konjević na sjednici Odbora (arhiva), Foto: Savo Prelević

Poslanici opozicije zamjerili su predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću što je samoukinuo zakodavni dom u situaciji latentnog vanrednog stanja.

Šef posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović ocijenio je da je neodgovorna i neprimjerena pasivnost i praktično samoukidanje Skupštine u dramatičnim trenucima za Crnu Goru. On je za “VIjesti” istakao da je u situaciji faktički vanrednog stanja, Skupština morala poput brojnih parlamenata širom svijeta, biti u konstantnom zasjedanju, preduzimajući mjere iz sopstvene nadležnosti u smislu doprinosa za svođenje posljedica pandemije korona virusa na najmanju moguću mjeru”.

Poslanik SDP-a i šef kluba te partije Raško Konjević je kazao da je predsjednik parlamenta “suspendovao rad Skupštine mimo Ustava i svojih ovlašćenja i bilo kakve pisane odluke”.

“Rade organi izvršne vlasti, pa bi bilo neophodno da radi i Skupština kao što je primjer recimo u Hrvatskoj, gdje je prethodnih dana parlament razmatrao situaciju u zemlji, a sjednici je prisustvovao premijer Plenković sa ministrima”, rekao je Konjević je za “Vijesti”. On je ocijenio da je uloga parlamenta “nažalost derogirana”, pa tako u ovakvoj situaciji u zemlji nema priliku ni da raspravlja o mjerama koje su potrebne kako bi se umanjile posljedice teške situacije.

“O tome je recimo raspravljao parlament Hrvatske”.

Predsjednik Skuštine Ivan Brajović za danas je sa šefovima klubova poslanika zakazao Kolegijum „radi dogovora o potrebnim aktivnostima i daljem doprinosu održavanju institucionalne stabilnosti“.

On je u saopštenju u srijedu uveče naveo da Skupština aktivnosti obavlja u skladu sa preporukama i radi očuvanja zdravlja građana. „Pozivam sve političke partije zastupljene u parlamentu da umjesto javnih inicijativa svoje predloge iznesu na sjednici Kolegijuma, siguran da smo saglasni da u ovoj situaciji nema potrebe za ubiranjem političkih poena od strane bilo kog političkog subjekta“, naveo je on.

Iz Skupštine nije odgovoreno na pitanja „Vijesti“ u vezi sa tim da li će biti sjednice s obzirom na to da je počelu redovno zasjedanje, zašto ne rade odbori ako Vlada radi, da li će predložiti odlaganje izbora u Tivtu i da li s tim u vezi treba mijenjati zakon....

Predsjednik kluba poslanika Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović je kazao da Skupština ne smije da dozvoli da bude inferiorna, jer je to, makar na papiru, „najveća institucija“. Istakao je da će DF na Kolegijumu možda iznijeti neke svoje predloge, o kojima je trebalo da se dogovore na jučerašnjoj sjednici, ali da će prije toga vidjeti šta će predložiti resorno tijelo Vlade.

„Treba uraditi sve da se pomogne građanima. Ne smiju da nedostaju medicinska sredstva, hrana...“, kazao je Đukanović.

Aleksandar Damjanović je napravio paralelu sa vanrednim stanjem prije osam godina zbog vremenskih nepogoda, navodeći da se to u sada neuporedivo ozbiljnijoj situaciji nije desilo: “Evidentno je da su odluke takozvanog koordinacionog tijela i naredbe Ministarstva zdravlja faktički Crnu Goru uvele u neformalno vanredno stanje”.

Damjanović je ocijenio da je time obaveza Skupštine bila i veća, da putem kontrolnih mehanizama u saradnji sa nadležnim institucijama vrši nadzor nad preduzetim mjerama.

“Brza reakcija u smislu donošenja posebnih lex specialis zakona i odluka, prvenstveno iz oblasti zdravstvene zaštite, a onda i ekonomije, kako bi se urgentnim mjerama dao puni legalitet i legitimitet, a najprije pomoglo građanima i privredi u najtežim trenucima crnogorske novije istorije, kao i podijelila odgovornost sa Vladom i ostalim institucijama, najmanje je što se očekivalo od neke ozbiljne Skupštine. Da ne govorimo o neophodnim političkim mjerama poput zakonskih izmjena neophodnih za, gotovo izvjesno odlaganje tivatskih izbora”, rekao je Damjanović.

On je kazao da imajući u vidu evidentnu, “namjerno izazvanu pasivnost Skupštine u periodu nakon usvajanja nakaradnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kada je ista za dva i po mjeseca tekuće godine zasjedala jedan jedini dan, dok više od 50-ak predloga zakona i odluka samo od Vlade skuplja prašinu u skupštinskim fiokama, teško je oteti se utisku da je neko jedva dočekao da zaključa Skupštinu, usput pokazujući svima u Crnoj Gori, kao i van nje, da je parlamentarizam u Crnoj Gori pao na najniže grane, i to gotovo punih 30 godina nakon uvođenja višestranačja”.

Rakočević: Da analiziramo zakone i prepoznamo značaj zdravstvenih radnika

Predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević kazao je da su njegova partija i Klub poslanika inicirali sastanak predstavnika svih poslaničkih grupa i nezavisnih poslanika u Skupštini, da zajednički, zanemarujući političke razlike, analiziraju koje mjere, u saradnji sa nadležnim državnim organima, predložiti Vladi za sanaciju posljedica koje će nesumnjivo produkovati virus COVID-19.

Rakočević
Zaboravimo političke razlike: Rakočević(Foto: Boris Pejović)

“Takođe, potrebno je da analiziramo eventualne izmjene zakonskog okvira kojima bi se prevazišli problemi koji će nastati, ali i prepoznati doprinos zdravstvenih radnika, koji su, bez dileme, pred najvećim izazovom u vremenu trajanja pandemije”, kazao je Rakočević “Vijestima”.

On je istakao da su Kolegijum predsjednika Skupštine, kao i sastanak predstavnika Klubova poslanika i nezavisnih poslanika, koji je inicirao DPS, “potvrda prepoznavanja potrebe da i Skupština u ovom periodu radi”. “Uz sve mjere predostrožnosti, Klub poslanika DPS-a radi u punom kapacitetu svih prethodnih dana”.

Bonus video: