Gošović tvrdi da od Šaranovića zavisi većina: Kupuju vrijeme za DPS

Šef DIK-a zbog problema sa zdravljem ne može da predsjedava, ali ne ovlašćuje nikoga da ga zamijeni
81 pregleda 3 komentar(a)
Milutin Simović, Budimir Šaranović (Novine)
Milutin Simović, Budimir Šaranović (Novine)
Ažurirano: 22.02.2018. 06:36h

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Budimir Šaranović ne želi da ovlasti člana DIK-a da predsjedava sjednicom na kojoj će se odlučiti o prigovorima Demokratske partije socijalista (DPS), kojima se traži ponavljanje glasanja na više biračkih mjesta u Beranama, jer bez njega DPS nema potrebnu većinu za usvajanje tih prigovora.

To je “Vijestima” kazao funkcioner Demokrata Neven Gošović i dodao da se čekanjem Šaranovića kupuje vrijeme za DPS.

Šaranoviću je pozlilo tokom sjednice DIK-a na kojoj se odlučivalo da li će se ponoviti izbori na pet mjesta u Beranama, gdje je u opticaju oko 1.700 glasova, a zasjedanje nije nastavljeno već deset dana.

U slučaju da DIK usvoji prigovore DPS-a i ponovi se glasanje u Beranama, partija Mila Đukanovića mogla bi da preuzme vlast u toj opštini, jer su osvojili samo jedan mandat manje od koalicije “Zdravo Berane” i Demokrata koji imaju potrebnih 18 mandata za formiranje vlasti.

Gošović je podsjetio da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da predsjednika DIK-a u slučaju spriječenosti zamjenjuje član DIK-a u stalnom sastavu, kojeg on odredi.

“Razumljivo je da zbog objektivnih, zdravstvenih problema, nije mogao da nastavi predsjedavanje radom DIK-a, ali je krajnje nedopustivo da tu zakonsku obavezu po evidentnom nalogu vrha DPS-a Šaranović ne izvršava već 10 dana”, kaže Gošović.

On navodi da je više nego jasno da nijedan član DIK-a nije ovlašćen da predjedava sjednicom jer je predstavnicima DPS-a poznato da najveći broj njihovih prigovora ne sadrži razloge zbog mogli biti prihvaćeni i izbori ponovljeni na pojedinim biračkim mjestima u Beranama.

“Za usvajanje takvih prigovora potrebna im je većina u DIK-u, koju nemaju ako sjednicom ne predsjedava Šaranović. Sa druge strane, deblokadom rada DIK-a, u slučaju da im prigovori ne dobiju potrebnu većinu, DPS zaštitu svojih prava može obzbijediti podnošenjem izbornih žalbi Ustavnom sudu, ali oni oni to ne žele jer im je dobro poznato da, saglasno dosadašnjoj praksi rada Ustavnog suda njihovi prigovori ne bi mogli biti usvojeni”, naveo je Gošović.

U konkretnom slučaju, istakao je Gošović, Demokrate i koalicija “Zdravo Berane” protiv odluke DIK-a ne bi mogli imati mogućnost da podnesu žalbu Ustavnom sudu jer se jer bi odluka Komisije bila konačna.

“Zato se i čeka Šaranović. Ne primjenjuje se zakon i blokira izborni proces i kupuje vrijeme sve dok se ne stvore uslovi da prigovori DPS-a mogu dobiti većinu glasova u DIK-u”, kazao je funkcioner Demokrata.

U međuvremenu, navodi Gošović, prema informacijama koje Demokrate dobijaju sa terena, funkcioneri DPS-a obilaze birače u Beranama na mjestima gdje očekujuju ponavljanje izbora.

“Ne bi li poznatim metodama pritisaka i zloupotreba eventualno uspjeli da promijene njihovu izbornu volju. Pred očima javnosti događa se poraz izbornog prava i demokratije nezabilježen u izbornim procesima u Crnoj Gori”, zaključio je Gošović.

Već je trebalo da izaberu novog šefa

Gošović je “Vijestima” kazao da Budimir Šaranović nema legitimitet da obavlja funkciju predsjednika DIK-a, jer je Skupština trebala da nakon konstituisanja nove većine izabere novog šefa DIK-a.

“Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da se izborne komisije imenuju nakon konstituisanja novoizabrane skupštine na četiri godine, A Skupština nakon parlamentarnih izbora na sjednci 29. decembra donijela je odluku o imenovanju devet članova DIK-a ali nije u skladu sa zakonom, sprovela postupak i donijela odluku o imenovanju predsjednika DIK-a što je bila dužna učiniti”, naveo je Gošović.

Bonus video: