Još nepoznat tačan broj žrtava

Prošla 21 godina od početka NATO bombardovanja

Bombardovanje SRJ trajalo 78 dana
3012 pregleda 9 komentar(a)
Spomen-obilježje posvećeno stradalima, Foto: Amil Ibrahimagić
Spomen-obilježje posvećeno stradalima, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 24.03.2020. 22:57h

Demokratski front danas je podsjetio da se navršila 21 godina od NATO bombardovanja tadašnje zajedničke države sa Srbijom, Savezne Republike Jugoslavije.

"Dana 24. marta 1999. godine počela je agresija NATO pakta na Saveznu Repubiku Jugoslaviju, tokom koje je ovaj savez ubio na hiljade civila, rušio bolnice, stambene zgrade, mostove, ambasade...Do današnjeg dana niko nije odgovarao za ovaj zločin,” naveo je Front u saopštenju.

Crna Gora je od 2017. članica NATO. Danas se niko iz državnih organa nije oglašavao povodom događaja iz 1999. Bombardovanje SRJ trajalo je 78 dana. U intervenciji NATO, teško je uništena infrastruktura zemlje, a žrtve nikada nisu pobrojane, podsećaju mediji u Srbiji.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo Srbije, u NATO napadima poginulo je 754 ljudi, 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga. Drugi izvori pominju višestruko više cifre, od 1.500 do 2.500 hiljada.

Iako je najavljivala, ni država nije zvanično "izbrojala" žrtve. Bombardovanje je okončano 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, koji je predviđao povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova, razmještanje NATO i uspostavljanje UNMIK, civilne misije UN. Slobodan Milošević je to proglasio pobjedom.

Do bombardovanja je došlo nakon što je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević odbio ponuđeno rešenje Zapada za zaustavljanje nasilja na Kosovu.

DF je u saopštenju podsjetio na stradale, od Milice Rakić u Murinama, do “junaka sa Košara i Paštrika, koji se ni za milimetar nijesu pomjerili NATO-u i njihovim slugama iz terorističke OVK”.

Oni navode da se sadašnji predsjednik države Milo Đukanović usred vojnih dejstava sastajao sa liderima NATO, a ministri iz vlade su “pozivali na dezerterstvo, uvodili radnu obavezu, cijepali vojne pozive, gasili vodu i struju vojsci, što je jedan od najtežih i najružnijih primjera izdaje zabilježenih u istoriji Crne Gore”.

DF u saopštenju dodaje da je uprkos tome što je prva žrtva pala u Danilovgradu, i što su na mostu u Murinu pobijena djeca i nedužni ljudi, vlast je “silom, bez referenduma, suprotno volji građana, uveo Crnu Goru u savez koji je ubijao naš narod i rušio našu državu”.

U Murinu je u aprilu 1999. godine stradalo šestoro civila.

Preporučujemo za Vas