EVENTUALNI DOGOVOR ĆE ČEKATI DO KRAJA MJESECA

Danilović: Opozicija ide na ruku DPS-u jer nema jedinstvenog kandidata

„I saopštili smo – ako nema jednog kandidata opozicije, a mi nijesmo doprinijeli tome da ga nema, mi ćemo imati svog. Ako nam neko kaže da je to rad za DPS, ja pitam – a kako se zove ovo što do sad radimo“, naveo je Danilović
50 pregleda 14 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Goran Danilović, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 21.02.2018. 14:00h

Ujedinjena Crna Gora (UCG) će do kraja mjeseca čekati eventualni dogovor opozicije oko predsjedničkih izbora, a ukoliko do toga ne dođe imaće svog kandidata, kazao je lider te stranke, Goran Danilović.

On je na konferenciji za novinare rekao da će odluku o kandidatu donijeti stranački organi, ali da on neće „bježati od odgovornosti“.

Upitan da prokomentariše poruku lidera Demokrata Alekse Bečića da onaj ko objavi kandidaturu za predsjednika bez dogovora sa ostatkom opozicije ide na ruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS), Danilović je rekao da opozicija već ide na ruku DPS-u.

„Opozicija ide na ruku DPS-u jer nema jedinstvenog kandidata. Valjda će biti prirodno, ako nema jednog kandidata, da neko i objavi kandidaturu, makar onaj ko ima hrabrosti“, kazao je Danilović.

On je rekao da bi volio da zna kome bi to taj neko trebalo da se javi u trenutku kad opozicija ne može da se dogovori oko jednog kandidata.

„Da li treba, ukoliko propadne ova priča koja, nažalost, nije vesela, da šaljemo pisma jedni drugima i da pitamo da li možemo pojedinačno da se kandidujemo? UCG ne misli da tako treba“, kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, UCG je vrlo korektna prema javnosti, i najduže od svih zastupa priču o zajedničkom kandidattu.

„I saopštili smo – ako nema jednog kandidata opozicije, a mi nijesmo doprinijeli tome da ga nema, mi ćemo imati svog. Ako nam neko kaže da je to rad za DPS, ja pitam – a kako se zove ovo što do sad radimo“, naveo je Danilović.

Na pitanje da li će on biti kandidat, on je rekao da će o tome odlučiti stranački organi.

Danilović je kazao da bi volio da se nađe zajednički kandidat opozicije.

„Malo je vremena, ne treba širiti listu. Treba vidjeti da li Andirija Jovićević može biti sada prihvatljiv za sve, ukoliko gospođa Milka Tadić Mijović ne prihvata da bude kandidat dijela opozicije“, precizirao je on.

To se, kako je naveo, može završiti za 24 sata.

„Ne treba ponižavati ni kandidate, ni nas. Mislim da potom treba da preuzmemo odgovornost – ako nema jednog kandidata, bilo bi najpoštenije da svi mi, koji smo manje ili više doprinijeli tom poslu, izađemo na crtu, onemogućimo DPS da pobijedi u prvom krugu, i da u drugom damo podršku onome ko ima najviše glasova“, smatra Danilović.

On je rekao da bi volio da, u toj situaciji, izađu svi politički lideri.

Na pitanje do kad će UCG čekati opoziciju da se dogovori, s obzirom na to da vrijeme ističe i da su izbori blizu, on je rekao da je toj partiji možda i najteže od svih.

„Zbog toga što, za razliku od drugih, ne možemo računati na novac i ubrzanu izbornu kampanju. Mi radimo nešto, u mjeri u kojoj možemo, obilazimo teren i naše odbore, pokušavamo da budemo spremni za tu priču“, kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, postoji krajnji rok do kad će čekati dogovor opozicije.

„Ja se nadam da ovo možemo riješiti u narednih nekoliko dana. Ne možemo do beskraja prolongirati. Izvjesno je da bi bilo potpuno samoubilački i suludo da čekamo i nakon kraja ovog mjeseca“, smatra Danilović.

On je rekao da smatra da je pošteno da 1. marta svi znaju na čemu su.

„A i to je prilično kasno, ako će dogovor uslijediti tada. To je već sama završnica kampanje, i ne znam da li će nas ijedna ozbiljna nestranačka ličnost prihvatiti za tako kratko vrijeme, pa svi da stanemo iza nje“, kazao je Danilović.

Upitan da li će, ukoliko bude više kandidata opozicije, UCG podržati Jovićevića kao kandidata Demokratskog fronta, Danilović je rekao da nikada do sad nije rečeno da će neko od kandidata biti „kandidat skraćene opozicije“.

„To bi značilo da UCG treba da se svrstava, a mi to ne želimo. Ako postoji neki interes, onda bi trebalo da nas neko o tome obavijesti. Ako se nijesmo dogovorili oko jednog kandidata, sasvim je svejedno imamo li dva ili pet“, smatra Danilović.

On je ocijenio da dva opoziciona kandidata znače da nema pobjede opozicije u prvom krugu.

„Zato i kažem da je bolje da ih imamo pet, jer će izvesti više ljudi na glasanje. Svrstavanje u dva bloka znači unutrašnju borbu opozicije“, kazao je Danilović.

Preporučujemo za Vas