"MJERE UTICALE NA PRIVREDNU AKTIVNOST"

Tufegdžić: Suspendovati odluku o naknadi za korišćenje puteva

"Neizvjesnost koja prati svu ovu situaciju i nepoznanica do kada će ovako stanje potrajati, stavljaju u veoma težak položaj posebno male preduzetnike"
3058 pregleda 0 komentar(a)
Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora
Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora

Dragan Tufegdžić, predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar saopštio je danas da treba suspendovati odluku o naknadi za korišćenje puteva.

"Kako su mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa evidentno uticale na privrednu aktivnost i posebno funkcionisanje malih i srednjih preduzeća, mišljenja sam da kao Opština moramo na neki način ublažiti posljedice po njih. Neizvjesnost koja prati svu ovu situaciju i nepoznanica do kada će ovako stanje potrajati, stavljaju u veoma težak položaj posebno male preduzetnike. Pojedinačne mjere i olakšice, koje se u hodu moraju donositi, je nešto što je potrebno kako Opština ne bi bila neko ko će još više stajati na i onako veliku muku onih koji su ugroženi", istakao je Tufegdžić.

On je dodao da je SO Bar donijela prije nekoliko mjeseci Odluku o naknadama za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva, kao namet koji njie mali već značajno ugrožava ionako teško poslovanje i opstajanje velikog broja ovih subjekta.

"Da podsjetim, jedan poslovni prostor koji ima 25 kvadrata, pa iako ima jednog ili dva zaposlena mora da plati opštini na ime ove takse 200 eura po godini, ili retroaktivno 600 eura za tri godine. Moramo se složiti da je to veliki namet i izdatak u normalnim uslovima poslovanja, a ne u ovako vanrednim. Mišljenja sam da ovu odluku treba ukinuti i osloboditi ove subjekte njenog plaćanja. Onima koji su je već platili, vratiti uplaćeno", kazao je Tufegdžić.

On je poručio da je pored ovoga, potrebno uraditi i set mjera, olakšica koje je moguće realizovati, a da ne bude ugroženo tekuće poslovanje Opštine.

"Ako ova situacija potraje i preduzetnici ne budu mogli da nastave svoje poslovanje, mnogo više će se izgubiti neuvođenjem određenih olakšica, jer ova kriza može dovesti do gubitka radnih mjesta i značajnog povećanja broja nezaposlenih", zaključio je Tufegdžić.

Preporučujemo za Vas