"FORMULA ZA POBJEDU"

Joković: Opozicija da ima jedinstvenog kandidata i da se u prvom krugu riješi pitanje predsjednika CG

„Kad DPS ne može da nađe dogovor i da predloži svog kandidata, nije čudo što opozicija, koja ima sedam-osam stranaka, nije došla do zajedničkog rješenja. Ono što je sigurno, vrijeme nam ne ide na ruku, i mislim da bi u tom pravcu trebalo brže razmišljati i djelovati“, kazao je Joković
1 komentar(a)
Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2018. 11:50h

Lider Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, apelovao je na opoziciju da nađe zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore kojeg bi podržali svi opozicioni politički subjekti, jer je to, kako je kazao, formula za pobjedu u prvom krugu.

„Ako već ne postoji dogovor oko već pominjanih kandidata, apelujem na opoziciju da razgovaramo o trećem kojeg bi mogli svi da podržimo, i da on bude zaista jedinstveni kandidat opozicije“, kazao je Joković agenciji MINA.

On je rekao da će SNP tome doprinijeti koliko je u njegovoj moći.

Na pitanje da li ističe vrijeme za dogovor, on je podsjetio da ni Demokratska partija socijalista (DPS) još nije predložila svog kandidata.

„Kad DPS ne može da nađe dogovor i da predloži svog kandidata, nije čudo što opozicija, koja ima sedam-osam stranaka, nije došla do zajedničkog rješenja. Ono što je sigurno, vrijeme nam ne ide na ruku, i mislim da bi u tom pravcu trebalo brže razmišljati i djelovati“, kazao je Joković.

Prema njegovim riječima, cijela opoziciona Crna Gora želi da opozicija postigne dogovor i da ima jedinstvenog kandidata.

„I to bi bio jedan od najvećih razloga da se opozicija dogovori da izađe sa jedinstvenim kandidatom“, dodao je Joković.

Na pitanje da li je SNP spreman da podrži kandidata dijela opozicije, ili samo jedinstvenog, on je rekao da je jedinstveni opozicioni kandidat formula za pobjedu.

„Međutim, ako do toga ne dođe, SNP sve opcije su na stolu i o tome će odluku donijeti stranački organi. Ono što je sigurno to je da ćemo, ako budemo u toj situaciji, u drugom krugu podržati opozicionog kandidata, ma ko to bio, da bi došli do pobjede“, rekao je Joković.

Kako je naveo, ako opozicija ne bi mogla da se ujedini oko jednog kandidata, mogla bi da ide i sa dva, „pa koji prođe u drugi krug da ga ostali podrže“.

„Ali, mislim da bi najbolja varijanta za opoziciju bila da ima jedinstvenog kandidata i da se u prvom krugu riješi pitanje predsjednika Crne Gore“, istakao je Joković.

Naravno, kako je kazao, moralo bi se naglasiti da je to kandidat cijele opozicije, i da su svi drugi koji se budu kandidovali – kandidati vladajuće strukture, koji su se kandidovali da bi učinili uslugu DPS-u.

Joković je rekao da bi se, ukoliko bi opozicija imala jedinstvenog predsjedničkog kandidata, otvorila i mogućnost za stvaranje velike koalicije za izbore u Podgorici.

On je podsjetio da su raniji izbori pokazali da opozicija u Glavnom gradu ima veliku prednost u odnosu na DPS.

„Samim tim, ako bi izašli sa jedinstvenim kandidatom za predsjednika države, time bi poslali signal i vjerovatno otvorili mogućnost za stvaranje široke koalicije u Podgorici, uz poštovanje osobenosti svih političkih subjekata“, kazao je Joković.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 15. april.

Opozicija 16. februara nije postigla dogovor oko zajedničkog kandidata za predsjednika.

 Na tom sastanku raspravljalo se o Andriji Jovićeviću i Milki Tadić Mijović.

Preporučujemo za Vas