RASPODJELU POMOĆI PREPUSTITI CK

Demokrate: NKT da dio sredstava preusmjeri Crvenom krstu

"Imajući u vidu da se iznos doniranih sredstava Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti približava cifri od pet miliona eura, stekli su se uslovi da se sredstva usmjeravaju namjenski u skladu sa prioritetima", navodi se u saopštenju Demokrata
1858 pregleda 4 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora pozvala je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti dio doniranih sredstava preusmjeri Crvenom krstu, kako bi se pomoglo najugroženijim.

"Imajući u vidu da se iznos doniranih sredstava Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti približava cifri od pet miliona eura, stekli su se uslovi da se sredstva usmjeravaju namjenski u skladu sa prioritetima. Imajući to u vidu Demokratska Crna Gora predlaže da se odmah dio sredstava uplati na račun Crvenog krsta Crne Gore. Predlog smatramo opravdanim imajući u vidu konstantne zahtjeve osiromašenih i egzistencijalno ugroženih građana za hranom i drugim životnim namirnicama", navodi se u saopštenju Demokrata, koje potpisuje Valentina Minić, poslanica ove partija u Skupštini.

U saopštenju se dodaje da dio posla o raspodjeli pomoći treba prepusti organizaciji koja je i osnovana za te svrhe i djeluje u tom pravcu.

Iz Demokrata poručuju da Crveni krst nepristrasno na terenu posmatra i pomaže građane kojima je zo potrebnao ne dijeleći ih po partijskoj ili drugoj pripadnosti.

"Demokratska Crna Gora je do sada više donacija usmjerila Crvenom krstu, kako u novcu tako i u namirnicama, jer smo prepoznali da će humanitarna pomoć na taj način zaista doći do onih kojima je to potrebno", saopšteno je iz ove stranke.

Oni su dodali da sa druge strane Vlada Crne Gore je pokazala da se ne snalazi u domenu prioritetne raspodjele i pružanja pomoći najugroženijim.

"Tim prije što usvojene socio-ekonomske mjere nemaju efekta prema većini građana Crne Gore, a naročito ne prema najugroženijim. Jednokratna pomoć od 50 eura je nedovoljna i mora se upotpuniti kontinuiranom isporukom hrane i drugih životnih namirnica. Ukoliko Vlada Crne Gore nastavi da novac javno prikuplja, a tajno raspoređuje kako hoće i kome hoće, a zna se i po kojoj liniji, onda možemo zaključiti da DPS počinje kampanju u sred pandemije", navodi se u saopštenju Demokrata.

Kao primjer tome navode zahtjev premijera Duška Markovića prema Skupštini Crne Gore.

"U prilog tome ide i zahtjev Duška Markovića prema Skupštini Crne Gore da se deblokiraju zakonske zabrane korišćenja budžetske rezerve i da se ta sredstva stave pravo u ruke DPS funkcionerima, koji bi ih potom usmjeravali bez ikakvih kriterijuma kome hoće i kada hoće. DPS umjesto da razmišlja o zdravstvenoj zaštiti građana i očuvanju njihove egzistencije, kreće u i izbornu kampanju ne štedeći u te svrhe ne samo novac svih građana, već ni sredstva prikupljena donacijama", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Preporučujemo za Vas