Zogović o demarkaciji: Sporazum Vujanović-Tači u velikom mijenja poziciju Crne Gore

"Međunarodni faktor će vjerovatno uvažiti i podržati spremnost crnogorskog rukovodstva da na svoju štetu koriguje granice. Dobrovoljnom pristanku naše vlasti na korekciji granica na sopstvenu štetu, morala najmanje prethoditi korekcija zdravog razuma, i nema motiva kojim se ovo može opravdati"
61 pregleda 0 komentar(a)
Milun Zogović, Foto: DNP
Milun Zogović, Foto: DNP
Ažurirano: 21.02.2018. 10:41h

Sporazum Vujanović-Tači, u velikom mijenja poziciju Crne Gore, a rizikuje i promjenu stava međunarodnog faktora po ovom pitanju, saopštio je danas poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović govoreći o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova.

Predsjednici Crne Gore i Kosova, Filip Vujanović i Hašim Tači pozvali su 16. februara Skupštinu Kosova da ratifikuje sporazum o granici.

"Međunarodni faktor će vjerovatno uvažiti i podržati spremnost crnogorskog rukovodstva da na svoju štetu koriguje granice. Dobrovoljnom pristanku naše vlasti na korekciji granica na sopstvenu štetu, morala najmanje prethoditi korekcija zdravog razuma, i nema motiva kojim se ovo može opravdati. DF svakodnevno upozorava da je Crna Gora teško ugrožena djelovanjem aktuelnog režima, jer je izdaja postala njihovo prirodno političko stanje, što je i dovelo do toga da neko planira da djelove Crne Gore otvoreno predaje lažnoj državi Kosovo", istakao je Zogović.

On je dodao da je različito tumačenje sporazuma o demarkaciji Prištine i Podgorice, pravno i praktično neodrživo, ako se radi o istom aktu, i u perspektivi može dovesti do ozbiljnih tenzija.

"Dok crnogorski zvaničnici tvrde da su u pitanju isključivo minimalne tehničke korekcije pri demarkaciji, Ramuš Haradinaj (premijer Kosova - prim. vijesti online) ističe kako izmjena Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma, podrazumijeva ponovno razmatranje i korekciju granice. Evidentno je da neko obmanjuje javnost, jer se radi o dijametralno suprotnim stavovima. Da podsjetimo, crnogorski Parlament je ratifikovao originalni Sporazum potpisan u Beču 2015. godine, ne uključujući sporazum Vujanović-Tači, dok Haradinaj tvrdi da Vlada kosmetskoj skupštini upućuje novi zakon koji će uključiti sporazum Tači-Vujanović i tu nastaje opšta pravna konfuzija zbog nemogućnosti jednostranog mijenjanja bilateralnih ugovora, i situacije da su parlamenti usvojili različite akte", kazao je Zogović.

Po njegovim riječima, ako Priština na ovaj način izmijeni Sporazum iz Beča i crnogorski Parlament će morati da se pozabavi novim okolnostima i da poslednju riječ, jer ako se radi o Sporazumu, i Priština i Podgorica moraju usvojiti isti dokument.

"Potpuno su nejasni motivi zvanične Podgorice za učešće u kreiranju ovakve konfuzije, kada su relevantne međunarodne adrese bile eksplicitne da nema mijenjanja granica a crnogorski zvaničnici uporno isticali da je to završena stvar", zaqključio je Zogović.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović je juče govoreći o Sporazumu o demarkaciji granice Crne Gore i Kosova kazao da su "moguće isključivo tehničke korekcije".

Bonus video: