Proglašena epidemija dozvoljava zabranu kretanja

“U članu 39 Ustava piše da se uz garantovanu slobodu kretanja ona može ograničiti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprečavanja širenja zaraznih bolesti i iz razloga bezbjednosti Crne Gore”, rekao je advokat Velibor Marković
31208 pregleda 48 komentar(a)
“Ustav je jasan, ograničenje moguće”: Marković, Foto: Boris Pejović
“Ustav je jasan, ograničenje moguće”: Marković, Foto: Boris Pejović

Odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zaštitu od zaraznih bolesti da ograniči slobodu kretanja pravnici tumače oprečno, dok je poslanički klub Demokratskog fronta već zatražio od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da odmah zakaže konsultacije zbog te odluke, za koju tvrde da je neustavna.

NKT sinoć je u cilju sprečavanja širenja epidemije proglasilo zabranu kretanja radnim danima od 19 časova do 5 časova i vikendom od subote u 13 časova do ponedjeljka u 5 časova, a odluka je stupila na snagu odmah jer je ekspresno objavljena u “Službenom listu”.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć kazao je „Vijestima“ da je Skupština morala da proglasi vanredno stanje i da na osnovu toga Vlada počne da donosi uredbe sa zakonskom snagom.

Dragan Šoć
“Neustavna odluka”: Šoć(Foto: Vijesti)

„Volio bih da izađe neko iz Vlade i saopšti na kojim se propisima temelji sve što je do sada urađeno”, kazao je Šoć “Vijestima”. NKT nije objasnilo na osnovu kog propisa je ograničena sloboda kretanja.

Advokat Velibor Marković međutim podsjeća da je NKT proglasilo epidemiju na teritoriji države i da po tom osnovu Ustav dozvoljava zabranu kretanja.

“U članu 39 Ustava piše da se uz garantovanu slobodu kretanja ona može ograničiti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprečavanja širenja zaraznih bolesti i iz razloga bezbjednosti Crne Gore”.

U Zakonu o sprečavanju širenja zaraznih bolesti piše takođe da je jedna od mjera za zaštitu stanovništva zabrana, odnosno ograničenje kretanja stanovništva na zaraženom ili ugroženom području.

Dragan Šoć kaže da ne vidi nikakav razlog da Skupština nije donijela odluku o uvođenju vanrednog stanja.

On je kazao da se, zahvaljujući tehničkim mogućnostima, zasjedanje i eventualno glasanje mogu organizovati preko video linka. Istakao je da mnoge od mjera koje su do sada uvedene spadaju u korpus mjera koje se donose u vanrednim situacijama.

“S tim da se ta vanredna situacija prvo ozvaniči. Ovo je jedna od tih mjera i ovo što je do sada bilo, jesu takođe neke blaže mjere, doduše, jer nijesu ograničavali kretanje“, rekao je Šoć.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović izjavio je je da su oni već usmeno od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića zatražili konsultacije, ali i da će već danas podnijeti inicijativu kako bi se raspravljalo o odluci NKT da ograniči slobodu kretanja”. To je neustavna odluka”, navodi Đukanović za “Vijesti”.

Milutin Đukanović
Đukanović(Foto: Boris Pejović)

DF je sinoć saopštio da su”uvođenjem neustavnog policijskog sata preko Tvitera Vlada Crne Gore i NTK po nalogu Mila Đukanovića ozvaničili diktaturu i ugrozili najosnovnija ljudska prava i slobode građana”.

“Po Ustavu Crne Gore niko ne može uvesti policijski sat, niti donositi slične uredbe prije nego se u Skupštini na predlog predsjednika države proglasi vanredno stanje. Od večeras Crna Gora onako kako je definisano u Ustavu više ne postoji, sad se radi o zatvorenoj privatnoj skupini koja donosi neustavne uredbe, i ne samo što na ovaj način ugrožavaju ljudska prava i slobode, već se osnovano dovodi u pitanje i njihova sposobnost da nas zaštite od nadolazeće pandemije”, naveo je DF u saopštenju.

Zakon: Ograničiti kretanje usljed opasnosti od masovnog prenošenja zaraznih bolesti

Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje može da naredi i ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom, piše u Zakonu o zaštiti zaraznih bolesti.

Ta odluka se donosi na osnovu člana istog zakona. U njemu piše da je “vanredna situacija stanje (elementarne nesreće i katastrofe, pojave epidemije zarazne bolesti, pojave nove ili nedovoljno poznate zarazne bolesti...) kada su rizici i prijetnje...po stanovništvo takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posljedice nije moguće spriječiti ili otkloniti redovnim djelovanjem, a mogu da ugroze zdravlje i život ljudi i postoji opasnost za masovno prenošenje zaraznih bolesti”.

Bonus video: