REAGOVANJE POSLANIKA UJEDINJENE CRNE GORE

Danilović Vladi i NKT-u: Treba da vas je sramota

"Poštujemo sve mjere zato što nam je to samo preostalo i predstavlja jedinu garanciju zdravlja"
6731 pregleda 20 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović poručio je Vladi i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti da treba da ih bude sramota.

"Juče smo pitali Vladu CG i NKT koliko nam respiratora treba ako smo od NATO članica tražili 325? Pitali smo koliko imamo trenutno respiratora? Pitali smo da li je tačno da je zabranjen uvoz prehrambenih proizvoda od Karneksa i Neoplante? Ni za 24 sata nema preciznih odgovora. Obećali smo da ćemo izostanu li objašnjenja sami dati zaključke. Dakle, gospodo iz Vlade i NKT treba da vas je sramota što svijetu u stanju pandemije pokazujete, u ime svih nas, ovakvo lice", saopštio je Danilović.

Dodaje da "to što ste tražili kao pomoć govori kakva ste vi vlast i kako vladate."

"Tražiti uz sve što nemate i EKG aparate najbolje govori do kojeg nivoa ste prethodno doveli naše zdravstvo. Još ste se drznuli da kažete kako ćete nastaviti da pomažete gtađane Srbije i njihov zdravstveni sistem - "uostalom, kao i do sada"", rekao je Danilović.

Kaže da "taj cinizam ne moraju drugi da vam zapamte ali mi, građani Crne Gore, ćemo ga dobro urezati u pamćenje."

"Čime vi to nekoga pomažete kada molite da vam se sve neophodno dostavi, sve i preko toga još i poželjno? Zašto niste tražili toplomjere i aparate za pritisak? Kada ste sve ono onda ste mogli i ovo. Tražite pomoć na svim adresama, a ovamo glumite organizovani sistem koji još može pomoć i da odbije. Ovo je epidemija koja se prenosi kapljično, a vi šakom i kapom želite da zgrnete u trenutku kada niko nema viška. Ovo je epidemija respiratornog virusa, a ne ludila i zgrtanja. Istovremeno zabranjujete uvoz pojedinih artikala ne bi li nas natjerali da pokupujemo zalihe vaših omiljenih dobavljača? Vi ste avansno platili brašno, ulje, šećer i sve ostalo ali ne želite da odgovorite da li ste zabranili i zbog čega uvoz od pojedinih proizvođača? Sjutra, kada bi se desilo da neko uvede reciprocitet, pa ne bude htio da proda ništa od pobrojanog, biće to atak na suverenost i evropski put? Vi ste platili? Vi samo prosleđujete naš novac - mi smo platili, a vi ste samo državni blagajnici, servis poreskih obveznika", saopštio je Danilović.

Poručio je Vladi da će to jednom morati da nauče.

"Uveli ste "vanredno stanje" kroz mjere koje svakodnevno pooštravate ali zvanično ga niste proglasili! Zašto? Mislite da ne znamo? "Prema međunarodnom pravu, vanredno stanje i mjere treba da budu samo one neophodne i srazmjerne, a sprovođenje pod parlamentarnim i sudskim nadzorom, uz redovno revidiranje kako bi se osiguralo da su i dalje potrebne, proporcionalne i odgovarajuće za rješavanje prijetnje koja je dovela do njihovog uvođenja." Vanrednog stanje "ne može da bude iskorišćeno za podrivanje demokratskog ustavnog poretka, niti za uništavanje međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda". Jeste li zbog ovoga zaveli vanredne prilike bez Vanrednog stanja? Je li, možda problem u članu 25. Ustava koji kaže; "ne mogu se ograničiti....sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti"...? Vi najbolje znate zašto ovo radite i zašto ste suspendovali Skupštinu? Vi najbolje znate jer za trideset godina niste odstupili ni za veličinu virusa od zloupotreba prava i zloupotreba vlasti! Ne poštujemo mi mjere zbog toga što se plašimo vaše sile nego zato što se plašimo da nas neće sačuvati vaša organizovanost i sistem. Poštujemo sve mjere zato što nam je to samo preostalo i predstavlja jedinu garanciju zdravlja", zaključio je Danilović.