DF: Uvesti vanredno stanje, smijeniti Simovića

"Odmah mora doći do izmjena u sastavu NKT, tako što će se u javnosti prvenstveno pojavljivati ljekari i drugi stručnjaci od autoriteta, u koje građani odavno imaju povjerenja"
7820 pregleda 25 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Demokratski front traži da se u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori odmah uvede vanredno stanje i smijeni predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović.

Iz ovog političkog saveza su naveli da je potrebno "disciplinovati i mobilisati ljudstvo u borbi protiv ove pošasti", a obrazložili su i razlog zašto Simović treba da podnese ostavku.

"Ne samo zbog toga što se tu nalazi suprotno zakonu, već zato što je svojim postupcima nanio veliku štetu građanima o čemu najbolje svjedoče dramatičan rast zaraženih od koronavirusa. Takođe, odmah mora doći do izmjena u sastavu NKT, tako što će se u javnosti prvenstveno pojavljivati ljekari i drugi stručnjaci od autoriteta, u koje građani odavno imaju povjerenja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da godinama upozoravaju da "politika mora biti istjerana iz zdravstva"

"Dešavanja u ovom teškom trenutku potvrđuju da smo bili u pravu. Alarm je upaljen, vrijeme je za brzu akciju, broj zaraženih raste prevelikom brzinom da bi se ćutalo i tolerisalo da nas sve zajedno vode u propast oni pojedinci, koji su zbog interesa partije kojoj pripadaju, spremni da velikom i nepotrebnom riziku izlože zdravlje ljudi. Zbog jeftinog strančarenja, koje nam danas zaista nije potrebno, postoji velika opasnost da isti kriju od javnosti stvarnu sliku i realno stanje u kojem se nalazi Crna Gora, kako bi vlast izbjegla opravdani bijes javnosti i paralelno vodila predizbornu kampanju".

Iz DF-a navode da je nakon današnje konferencije NKT saopšteno "da je u Crnoj Gori najveća stopa obolijevanja od koronavirusa u regionu".

"Do nedavno smo, navodno, bili jedina država u Evropi koja nije imala ni jednog zaraženog a onda odjednom ovako žalosno i alarmantno stanje. Poražavajuća je činjenica da od nekoga ko je predstavljao ostrvo zdravlja postanemo zemlja sa najviše zaraženih u ovom dijelu Evrope po broju stanovnika i da se ta brojka rapidno povećava. Sjećamo se kako su nas ubjeđivali da je sistem potpuno spreman za epidemiju, a svi smo svjedoci da nije bilo dovoljno maski i rukavica, čak ni za medicinsko osoblje, a situacija sa dezinfekcionim sredstvima za građane je bila i ostala sramna. Zaključak se sam po sebi nameće i očigledno je da tijelo koje je na sebe preuzelo odgovornost da vodi ovu aktivnost radi loše i time dovodi u opasnost zdravlje svih građana. Samim tim, kako bi se izbjegla katastrofa i borba protiv koronavirusa podigla na neophodni nivo, potrebno je hitno povući neki odlučan potez".

DF smatra da su ti potezi uvođenje vanrednog stanja i smjena Simovića.

Bonus video: