predsjednici parlamenata zemalja zapadnog balkana mu pisali prethodne nedelje

Sasoli odgovorio Brajoviću i čelnicima parlamenata država Zapadnog Balkana

"Ističući da je Zapadni Balkan „dio naše evropske porodice i njihova evropska opredijeljenost je van svake sumnje“, predsjednik Evropskog parlamenta je saglasan da sve mjere koje se preduzimaju na evropskom nivou treba da uključuju i zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da se izbore za pandemijom COVID-a", navodi se u saopštenju
7087 pregleda 2 komentar(a)
Sasoli, Foto: Reuters, Reuters
Sasoli, Foto: Reuters, Reuters

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli uputio je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću i predsjednicima parlamenata regiona, povodom njihovog Apela za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Ističući da je Zapadni Balkan „dio naše evropske porodice i njihova evropska opredijeljenost je van svake sumnje“, predsjednik Evropskog parlamenta je saglasan da sve mjere koje se preduzimaju na evropskom nivou treba da uključuju i zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da se izbore za pandemijom COVID-a", navodi se u saopštenju.

„Evropske institucije uradile su dobru stvar predstavljanjem jedinstvenog fronta u predlaganju rješenja za Evropu - rješenja koju su zasnovana na solidarnosti i kojima se ne ostavljaju u drugi plan najranjivije zemlje. Budite uvjereni da Evropska unija traži načine kako da uključi vaš region u svoje mehanizme reagovanja. Epidemija koronavirusa na mnogo načina predstavlja test za našu evropsku solidarnost. Ovo je trenutak za solidarnost i vaš region treba da bude uključen. Ako ostanemo ujedinjeni, iz ove krize možemo izaći snažniji“ navodi se između ostalog u pismu predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, saopšteno je iz Skupštine.

Podsjećnja radi,  predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije krajem prošle nedjelje uputili predsjednicima Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i Evropske komisije Ursuli fon der Lajen Apel u kojem predlažu niz mjera u vezi sa nabavkom medicinske opreme, kao i preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Preporučujemo za Vas