SDP Tivat: Najugroženijim porodicama dati po 250 eura, privredne subjekte osloboditi naknada, taksi...

"Usvojene mjere od strane države onemogućavaju rad velikog broja privrednih subjekata u našem gradu, pa je jasna i nedvosmislena obaveza lokalne uprave da na ovu činjenicu odgovori na ozbiljan i odgovoran način kako bi se očuvala radna mjesta i mnogi poslovi u našoj opštini"
2646 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Tivta, Foto: Savo Prelević

Opštinski odbor (OO) Socijaldemokratske partije (SDP) Tivat zatražio je danas od lokalne vlasti koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) definisanje seta mjera podrške lokalnoj privredi i građanima u stanju potrebe, koje bi za cilj imale ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Usvojene mjere od strane države onemogućavaju rad velikog broja privrednih subjekata u našem gradu, pa je jasna i nedvosmislena obaveza lokalne uprave da na ovu činjenicu odgovori na ozbiljan i odgovoran način kako bi se očuvala radna mjesta i mnogi poslovi u našoj opštini. Posebno su ugroženi sektori ugostiteljstva i turizma koji predstavljaju okosnicu razvoja grada pa stoga fokus hitnih ekonomskih mjera mora biti usmjeren na ove djelatnosti", saopšteno je iz SDP Tivat.

Iz te stranke poručuju da je neophodno da se subjekti, koji uslijed više sile nijesu u mogućnosti da posluju, oslobode plaćanja svih lokalnih naknada i taksi i troškova zakupa poslovnog prostora.

Traže da se takvim privrednim subjetima obezbijedi subvencionisanje dijela troškova plata i doprinosa kao i naknada za vodu, struju i internet ugroženim privrednicima i preduzetnicima u Tivtu.

"Posebno se to odnosi na male privrednike kojima je ovu pomoć potrebno obezbijediti kako bi se sačuvala radna mjesta. Cilj ovih mjera na prvom mjestu mora da bude da ne bude otpuštanja zaposlenih u privatnom sektoru. Neophodno je i odlaganje plaćanja poreza na nepokretnost za sva fizička i pravna lica koja su pogođena mjerama zabrane obavljanja djelatnosti", poručili su iz tivatskog SDP.

Oni smatraju da je lokalna uprava dužna da donese i adekvatan paket socijalnih mjera za najugroženije građane.

"U tom smislu je neophodno izdvojiti 250 eura za socijalno najugroženije porodice u našoj opštini za vrijeme dok traju vanredne mjere. Neophodno je izdvojiti i određena sredstva za Opštu bolnicu u Kotoru", poručili su iz SDP Tivat ističući da je to minimum mjera "koje je lokalna uprava obavezna usvojiti nezavisno od mjera koje se očekuju da budu donijete od strane države."

"Nadamo se da je svima jasno da bi bez adekvatne pomoći države i opštine, privredna supstanca Tivta bila dovedena u pitanje, a jedan broj naših sugrađana doveden na rub gole egzistencije", zaključuje se u saopštenju SDP Tivat.

Bonus video: