Motriti kako nas Vlada ne bi spasavala našim novcem

Na kolegijumu predsjednika parlamenta na kome se razgovaralo o paketu vladinih ekonomsko socijalnih mjera, Ivan Brajović (SD) je rekao da je prerano da zakazuje sjednicu i da treba sačekati još predloga, saznaju “Vijesti”
22703 pregleda 13 komentar(a)
Vlada najavila pomoć zbog korone, izborna godina blokira isplate: premijer u Skupštini, Foto: Boris Pejović
Vlada najavila pomoć zbog korone, izborna godina blokira isplate: premijer u Skupštini, Foto: Boris Pejović

Vlada je juče dostavila Skupštini predlog izmjene zakona kojim bi se omogućila isplata socijala iz tekuće budžetske rezerve dijelu ugroženih građana, ali još nije poznato kada će se poslanici izjašnjavati o tome.

Nakon što je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o izmjenama zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, on je juče stavljen u skupštinsku proceduru.

Na kolegijumu predsjednika parlamenta na kome se razgovaralo o paketu vladinih ekonomsko socijalnih mjera, Ivan Brajović (SD) je rekao da je prerano da zakazuje sjednicu i da treba sačekati još predloga, saznaju “Vijesti”.

Na pres konferenciji potpredsjednik Branimir Gvozdenović (DPS) rekao je da sjednicu očekuje za sedam do 10 dana.

Branimir Gvozdenović
Gvozdenović(Foto: Biljana Matijašević)

Predlog izmjena zakona kojim bi se državnim organima ukinula zabrana socijalnih isplata u izbornoj godini, jeste dio paketa mjera koje Vlada planira za preduzeća, građane i privatnike u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije.

Premijer Duško Marković je prije nedelju pozvao poslanike da provjere cjelishodnost zabrane dodjele finansijske pomoći građanima, a zatim je u ponedjeljak formirao radnu grupu koja je završila dio posla.

Činjenica da su ove godine parlamentarni i lokalni izbori u više opština, formalno je povod za zakonsku zabranu isplate socijale iz tekuće rezerve koja je posljednjih godina pominjana kao način kupovine glasova vladajuće koalicije.

Dio opozicionih partija i civilnog sektora međutim strahuju da bi usvajanje izmjena propisa sa deklarativno najboljim ciljem, moglo biti zloupotrijebljeno od strane vlasti.

“Jasno da su u izbornoj godini ulozi suviše veliki, a ako smo šta u svim prethodnim godinama naučili, to je da vladajuća vrhuška ništa ne prepušta slučaju, pa samo naivni mogu vjerovati da će tako biti u konkretnom. Stoga treba pokušati izbjeći svaku mogućnost da neko odigra ulogu spasitelja našim novcem”, kaže za “Vijesti” Ines Mrdović, pravna savjetnica NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ines Mrdović
Ines Mrdović(Foto: Boris Pejović)

U Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja vlada predlaže da se mijenja član koji zabranjuje isplatu socijale tako što bi to bilo moguće “u slučaju, ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti”.

Predviđa se da zakon nakon usvajanja stupi na snagu čim bude objavljen u “Službenom listu”, a kao obrazloženje navedeno je da je cilj “otklanjanje posljedica nastalih pandemijom novog koronavirusa kovid-19, koja se sastoji u zaštiti života i zdravlja građana, kao i ublažavanja posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorije stanovništva u Crnoj Gori”.

Poslanik Demokrata i bivši član skupštinskog Odbora za izborno zakonodavstvo Momo Koprivica kaže da se “pomoć lako može podijeliti bez izmjene zakona i da se to čini da bi vlast pomoć podijelilla svojima”.

Momo Koprivica
Koprivica(Foto: Demokrate)

“Umjesto pomoći samo nekima, a za koje Vlada “procijeni da su ugroženi”, mora se i može se ustanoviti sistem univerzalne pomoći. To je pomoć za sve, a ne samo za neke. Za nju je neophodan poseban fond u koji bi ušle upravo tekuće rezerve i druge rezerve iz javnog sektora, sa državnog i lokalnog nivoa, kao i nužne uštede usljed redukovanja neproduktivnih rashoda javnog sektora, a kojih ima usljed nekorišćenja službenih vozila, reprezentacija, rashoda za materijal, komunikacionih usluga i sličnog u ovim okolnostima”, kaže Koprivica.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak kaže da bi “državnički, odgovoran i dobronamjeran potez Vlade bio da je Vlada pripremila paket mjera za zaštitu zdravlja građana, kao i set zakona”.

Ona smatra da dio toga treba da bude i rebalans budžeta za sanaciju ekonomskog sunovrata, kojim bi se bavio parlament. “Pa da svi, vlast i opozicija, nađemo najbolja rješenja u ovim teškim momentima. Sve normalne zemlje tako rade. Nama je nasušno potrebno jedinstvo da prevaziđemo ovo stanje”, navela je Bošnjak za “Vijesti”.

Demos će podržati izmjene zakona, život okrenut naopačke

Demos će podržati izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koje je predložila Vlada, ali će zahtijevati da sva davanja budu transparentna, rekao je poslanik Neđeljko Rudović.

Miodrag Lekić, Neđeljko Rudović
Demos najavio podršku: Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović(Foto: Zoran Đurić)

„Činjenica je da pandemija koronavirusa okreće život naglavačke što se tiče ekonomske situacije, i da je neophodno da se sistem prilagodi toj situaciji“, kazao je Rudović agenciji MINA.

On navodi da će biti i previše ljudi koji će primiti mnogo manju zaradu, ili je uopšte neće primiti, i da će mnogo građana morati da se suoči sa teškom ili nepodnošljivom situacijom. U takvim okolnostima, kazao je on, nužno je da se iz državnog budžeta izađe u susret građanima koji ostaju bez ikakvih izvora primanja.

SDP najavljuje amandmane, Damjanović očekuje sjednicu

Šef kluba poslanika SDP Raško Konjević rekao je da će oni podnijeti amandmane da zakon ne bi bio zlupotrijebljen.”Nijesmo protiv toga, ali jesmo da se jedna ovakva kriza koristi da se bez dovoljno transparentnosti takve stvari rade”, kazao je “Vijestima”.

Podsjeća da tekuća budžetska rezerva nije transparentna kategorija u budžetu, kao ni rad budžetske komisije.

Zato, navodi, treba tu “naći dobru mjeru između onoga da se pomognu građani kojima je to potrebno i da nema bilo koje vrste zloupotreba u tom segmentu”.

Šef posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović kaže da Vlada konačno uvodi stvari u legalne okvire mjera: “Stiču se uslovi da se parlament konačno sastane nakon mjesec. Dobrodošla je vlada i parlament da tokom rasprave predlože mehanizam da se i ta sredstva tekuće rezerve ne zloupotrijebe već da dođu do onih kojima je to potrebno”, rekao je.

Bonus video: