"neophodan novi paket subvencija"

Popović: Što prije staviti u funkciju sve raspoložive obradive površine u Crnoj Gori

Lokalne samouprave bi, kaže ona, trebalo da se aktivno uključe u ovaj proces i da pruže pomoć ministarstvu poljoprivrede u formiranju privremenih regionalnih otkupnih centara koji bi otkupili, skladištili i distribuirali proizvedeno povrće i voće
3014 pregleda 3 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
07.04.2020. 18:50h

Negativnom uticaju korona virusa izložene su sve oblasti ljudskog rada i djelovanja. U kriznim vremenima, poput ovog u aktuelnom trenutku, neophodno je da stanovništvo ne bude uskraćeno za one potrepštine koje mu omogućavaju normalan život i funkcionisanje. U prvom redu hrana, svježe namirnice biljnog i životinjskog porijekla, saopštila je potpredsjednica i poslanica Demokrata Zdenka Popović.

"Najveća crnogorska fabrika, poljoprivreda sa svim svojim granama, mora u ovom teškom vremenu odgovoriti izazovu i snabdjeti stanovništvo dovoljnim količinama hrane jer je upitno kakva će dinamika uvoza biti u nastupajućem vremenu. Već ovih dana svi imamo priliku da vidimo negativne strane toga što se praktično sve u Crnoj Gori uvozi iz inostranstva", kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, poslanica i potpredsjednica Demokratske Crne Gore  predlaže mjere za profesionalnu i za hobi poljoprivrednu proizvodnju.

Kako saopštava, neophodno je da se u najkraćem roku stave u funkciju sve raspoložive obradive površine u Crnoj Gori. 

"To će se postići dodatnim paketom subvencija i direktnoj pomoći postojećim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se stimulisali za povećanje obima proizvodnje. Ono što je veoma važno, jeste da se odmah obezbijedi finansijski paket za direktno novčano stimulisanje svih vlasnika obradivih poljoprivrednih površina da pokrenu proizvodnju. To bi se moglo sprovesti novčanim stimulacijama po hektru zasađene obradive površine. Upravo će se na ovaj način povećati obim proizvodnje i obezbijediti veće količine domaćih proizvoda na tržištu", tvrdi Popović.

Ona smatra da je neophodno sublimirati količinu sjemenskog materijala.

"Neophodno je hitno u saradnji sa poljoprivrednim apotekama sublimirati količinu raspoloživog sjemenskog materijala i planski zasnivati nastupajuću sjetvu. Uporedo sa tim izvršiti nabavku neophodnih količina sjemena  žitarica kako bi se na vrijeme započela sjetva ratarskih kultura. U saradnji sa savjetodavnim službama neopodno je konstantno vršiti monitoring stanja zasijanih površina, kako bi se mogle na vrijeme kreirati neophodne projekcije", kaže se u saopštenju.

Lokalne samouprave bi, kaže ona,  trebalo da se aktivno uključe  u ovaj proces i da pruže pomoć ministarstvu poljoprivrede u formiranju privremenih regionalnih otkupnih centara koji bi otkupili, skladištili i distribuirali proizvedeno povrće i voće.

"Predlažemo da se za svakog pojedinačnog registrovanog poljoprivrednog proizvođača, u zavisnosti od površine koju obrađuje ili od broja grla koja drži opredijeli od 200 do 2000 eura pomoći. Veoma je važno izraditi i plan isporuka poljoprivrednih proizvoda svim potrošačkim jedinicama na teritoriji države. Posebnu pažnju je neophodno usmjeriti u očuvanje stočnog fonda i u tom cilju obezbijediti dovoljne količine kabaste i prerađjene stočne hrane", kaže se u saopštenju.

Ona dodaje da je neophodno da  se svi građani Crne Gore "koji posjeduju okućnicu, dvorište ili manje obradive površine stimulišu da zasade povrće za potrebe domaćinstva. Tako će u situaciji teške soco - ekonomske krize obezbijediti dio hrane. U tom cilju predlažemo da ministarstvo poljoprivrede i lokalne uprave obezbijede besplatne ili subvencionisane u visini od najmanje 50% količine sjemena za ove potrebe".

"Smatramo da je predloženi paket mjera potreban Crnoj Gori, građanima i poljoprivrednim proizvođačima. Očekujemo da se predlozi uvrste u mjere i što hitnije nađu primjenu u praksi", zaključeno je u saopštenju.