Darmanović i šefovi diplomatija regiona pisali EK: Zapadni Balkan izuzeti od restrikcija za izvoz medicinskih sredstava

„Imajući u vidu činjenicu da su na prvoj liniji odbrane u borbi protiv koronavirusa medicinski radnici i profesionalci, koji u svakom trenutku moraju imati neophodne količine medicinske opreme za ličnu zaštitu, partneri iz našeg regiona su ujedinjeni i zajednički predlažu EK da razmotri reviziju tih pravila“, kaže se u pismu
3374 pregleda 2 komentar(a)
Darmanović, Foto: Luka Zeković
Darmanović, Foto: Luka Zeković

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana uputili su danas pismo Evropskoj komisiji u kojem traže da se taj region izuzme iz restrikcija Evropske unije (EU) koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda za ličnu zaštitu i dobijanje specijalnih dozvola.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, pismo je upućeno evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i bezbjednost, potpredsjedniku EK Žozepu Borelju i evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje, Oliveru Varheljiju.

Pismo su potpisali šefovi diplomatija Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, Srđan Darmanović, Nikola Dimitrov, Ivica Dačić, Glauk Konjufca i Bisera Turković, kao i vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj.

U pismu se navodi da se koronavirus proširio na sve djelove evropskog kontinenta, i da je, u cilju prevazilaženja tog velikog izazova, više nego ikad potrebna solidarnost i međusobna saradnja.

„Imajući u vidu činjenicu da su na prvoj liniji odbrane u borbi protiv koronavirusa medicinski radnici i profesionalci, koji u svakom trenutku moraju imati neophodne količine medicinske opreme za ličnu zaštitu, partneri iz našeg regiona su ujedinjeni i zajednički predlažu EK da razmotri reviziju tih pravila“, kaže se u pismu.

Navodi se da je Zapadni Balkan dio Evrope, okružen EU partnerima, i da nabavka te opreme za populaciju od 17 miliona stanovnika neće imati negativan uticaj na tržište Unije.

„Izuzetak iz ovih striktnih pravila, poslalo bi pozitivan signal svim evropskim građanima da je uspješna saradnja i solidarnost Evrope ključ za prevazilaženje ovog velikog izazova“, zaključuje se u pismu.

Bonus video: