Kako je počela izborna godina: Zaposlenima u Skupštini podijeljene pare

Pomoć su dobila 54 službenika parlamenta, od onih u kabinetu predsjednika Skupštine i Generalnom sekretarijatu, pa do upisničara i vozača
11379 pregleda 10 komentar(a)
MIjenjaće pravila, ali nisu još: Ivan Brajović i premijer Duško Marković (arhiva), Foto: Boris Pejović
MIjenjaće pravila, ali nisu još: Ivan Brajović i premijer Duško Marković (arhiva), Foto: Boris Pejović

Izborna godina počela je podjelom novca zaposlenima u Skupštini Crne Gore za poboljšanje uslova stanovanja, a iznosi su bili od 2.000 do 40.000 eura.

To pokazuje dokument Generalnog sekretarijata Skupštine, u kome se navodi da je novac podijeljen preko Vladine Komisije za stambena pitanja, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Pomoć su na taj način dobila 54 službenika parlamenta, od onih u kabinetu predsjednika Skupštine i Generalnom sekretarijatu, pa do upisničara i vozača.

Najviše novca, po 40.000 eura dobili su na ovaj način pomoćnica generalnog sekretara parlamenta Jelena Radonjić i sekretar Zakonodavnog odbora Vlatko Šćepanović, koji je prošle godine bio angažovan i u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Branimir Gvozdenović i Vlatko Šćepanović na sjednici Odbora za izborne reforme (arhiva)
Branimir Gvozdenović i Vlatko Šćepanović na sjednici Odbora za izborne reforme (arhiva)(Foto: Boris Pejović)

Nakon negativnih reakcija dijela javnosti na Vladinu netransparentnu podjelu stanova i pod privilegovanim uslovima javnih funkcionerima i državnim službenicima, iz izvršne vlasti je najavljeno da će ove godine mijenjati način pomoći rješavanju stambenog pitanja preko njene Komisije. Takvu preporuku formalno je uputila i Agencija za sprečavanje korupcije, pa je najavljivano da će se mijenjati propisi kako bi svaka grana vlasti mogla da rješava stambena pitanja.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid piše da se “sredstva realizuju” skupštinskim službenicima preko Komisije Vlade, jer Skupština nije dobila saglasnost Ministarstva finansija da imaju stavku u svom budžetu za te namjene.

Iz njega se ne može zaključiti po kom osnovu je novac podijeljen, da li je bilo javnog oglašavanja i ako nije po čijoj preporuci je onda pravljen spisak.

U dvije posebne odluke, navodi se da su uplaćena sredstva za devetoro zaposlenih u Skupštini, odnosno u drugom slučaju - novac za poboljšanje uslova stanovanja za 45 službenika parlamenta.

Tom prilikom, po 15. 000 eura dobili su i zamjenica generalnog sekretara Marija Mirjačić, zatim Ana Radonjić, jedna od devetoro savjetnika Ivana Brajovića.

Marija Mirjačić
Zamjenici generalnog sekretara 15.000: Mirjačić(Foto: Igor Šljivančanin)

Manje iznose dobili su šefovi knjigovodstva, finansija, upisničari, arhivarka, vozač, pa i saradnik na programu stažiranja i volonterskog rada u Edukativnom centru Skupštine.

Šefu IT sektora pomoć u dva navrata, podrška i za internog revizora

Za poboljšanje uslova stanovanja posredstvom Vladine Komisije pomoć je ponovo dobio rukovodilac Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije Skupštine Vuko Perišić, inače bivši odbornik DPS na Cetinju.

Vuko Perišić u donjem desnom uglu: Podrška za lidera DPS nakon lokalnih izbora na Cetinju (arhiva)
Vuko Perišić u donjem desnom uglu: Podrška za lidera DPS nakon lokalnih izbora na Cetinju (arhiva)(Foto: Vesko Belojević)

On je 2018, kada je Skupština raspisala oglas za poboljšanje uslova stanovanja dobio 1.650 eura. U januaru ove godine, kako piše u dokumnetu, dobio je 8.500 eura.

Na ovogodišnjem spisku onih koji su posredstavom Vladine Komisije dobili novčanu podršku je i interni revizor Skupštine Vaso Vasović, koji je dobio 15.000 eura za poboljšanje uslova stanovanja. Odjeljenje za internu reviziju parlamenta formirano je nakon što je Državna revizorska institucija utvrdila da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

Bonus video: