Stanić: Država da subvencioniše 70 odsto troškova zakupa ugostiteljima koji imaju ugovore

Portparol SDP, Mirko Stanić je rekao da je, pored dijela dobrih rješenja, jasno da mjere definisane za zatvorene djelatnosti, prije svih ugostiteljstvo, ne mogu obezbijediti stabilnost u tom sektoru, nastavak poslovanja, kao i opstanak dobrog dijela ugostitelja i njihovih zaposlenih.
1755 pregleda 3 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokratska partija (SDP) će predložiti da država subvencioniše 70 odsto troškova zakupa za sve ugostitelje koji imaju potpisane i notarski ovjerene ugovore o zakupu za prostor u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost.

Portparol i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, saopštio je da su to veliki fiksni troškovi, a činjenica da je odlukama Ministarstva zdravlja djelatnost zabranjena nameće obavezu da se pokrije dio tih troškova.

"Ovom mjerom bi se značajno olakšao položaj preko tri hiljade ugostitelja u kojima radi značajan broj građana Crne Gore", naveo je Stanić u saopštenju.

On je rekao da je, pored dijela dobrih rješenja, jasno da mjere definisane za zatvorene djelatnosti, prije svih ugostiteljstvo, ne mogu obezbijediti stabilnost u tom sektoru, nastavak poslovanja, kao i opstanak dobrog dijela ugostitelja i njihovih zaposlenih.

"Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da je jedan dio zaposlenih u zatvorenim djelatnostima radio u sivoj zoni. Bez obzira na taj momenat i o ovom dijelu zaposlenih se posebno mora voditi računa", rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, subvencioniranjem dijela minimalne zarade i poreza i doprinosa poslodavac teško može pokriti stvarni trošak zaposlenog u ugostiteljstvu, a da se ne govori o tome koliki su dodatni prihodi svih zaposlenih u toj branši, prije svih konobara, kada objekat normalno radi.

"Da li su se kreatori mjera pitali kako obezbijediti da ugostitelji i njihovi zaposleni prežive? Da obezbijede egzistenciju svojih porodica, plate, stanarine i brojne druge obaveze? Reklo bi se da nijesu ili makar ne u dovoljnoj mjeri", ocijenio je Stanić.

On smatra neophodnim da se mjere za ugostiteljstvo dodatno koriguju, uvažavajući činjenicu da postoji nekoliko hiljada zaposlenih u sektoru ugostiteljstva.

"Dodatne mjere mora pratiti i odgovarajući set mjera sa lokalnog nivoa koji se mora odnositi na ukidanje obaveza plaćanja svih dažbina prema opštinama i opštinskim preduzećima na određeni vremenski period", dodao je Stanić.

On je kazao da su dodatne mjere neophodne kako bi ukupni paket imao efekta i predstavljao dobar osnov da najveći dio poslodavaca u zatvorenim djelatnostima sačuva poslovanje i održi kontinuitet u broju zaposlenih.

Bonus video: