Predlog Milića i Pavićević: Uvesti procjenitelje u sistem

„Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu, u više navrata, imali u planu predlaganje ovakvog zakonskog akta, ali se iz razloga, koji nama nijesu poznati, odustajalo“, naveli su Pavićević i Milić u obrazloženju
2879 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović

Poslanici SNP-a Danijela Pavićević i Srđan Milić uputili su u skupštinsku proceduru Predlog zakona o procjeniteljima vrijednosti, kako bi se, kako su naveli, uveo red u ovoj značajnoj oblasti.

Podsjećaju da su do sada ova pitanja bila regulisana sa nekoliko članova u Zakonu o računovodstvu što je, smatraju, nedovoljno i omogućavalo je da se poslom procjenitelja bave i oni koji za to nijesu licencirani, niti imaju potvrdu o stečenom stručnom obrazovanju.

„Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu, u više navrata, imali u planu predlaganje ovakvog zakonskog akta, ali se iz razloga, koji nama nijesu poznati, odustajalo“, naveli su Pavićević i Milić u obrazloženju.

Oni su, kako su naveli, u cilju kvalitetne pripreme za raspravu tražili od Istraživackog centra Skupštine da napravi analizu o pravnom statusu procjenitelja u pojedinim evropskim državama.

Predlog su definisana normativno propisana pitanja nacionalnih standarda, kodeksa etike, pravila profesionalnog ponašanja licenciranog procjenitelja, pitanja licenciranja i sticanja zvanja, kao i preduslovi za izdavanje licence procjeniteljima. “Posebno je normirano pitanje priznavanja zvanja stečenog u inostranstvu, kao i osiguranje od odgovornosti. Pravno se uobličilo i pitanje registra ovlašćenih procjenitelja, zaštite povjerljivih podataka i izvještaja o procjeni”, navodi se u obrazloženju. Predlog razrađuje i pitanja u vezi sa Stručnim odborom, profesionalnim udruženjima procjenitelja.

Nadzor nad radom procjenitelja obrađen je takođe, kao i potreba uspostavljanja imenika ovlašćenih procjenitelja, akreditovanih udruženja.

Bonus video: