Abazović i Pavićević pisali Markoviću: Najviši funkcioneri da primaju minimalnu platu od 222 eura

"U ovom složenom trenutku za Crnu Goru i sve njene građane solidarnost, požrtvovanost i strpljenje potrebniji su nam više nego ikada ranije"
13086 pregleda 28 komentar(a)
Abazović i Pavićević, Foto: GP URA
Abazović i Pavićević, Foto: GP URA

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović i predsjednik Saveza građana CIVIS i poznati crnogorski kardiohirurg, dr Srđan Pavićević uputili su otvoreno pismo premijeru Crne Gore Dušku Markoviću u kome traže da se svim najvišim izabranim funkcionerima plate u naredna tri mjeseca svedu na 222 eura, koliko iznosi minimalna zarada u Crnoj Gori, a sve u cilju solidarnosti u skladu sa trenutnom situacijom, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA.

Pismo prenosimo integralno:

Poštovani,

U ovom složenom trenutku za Crnu Goru i sve njene građane solidarnost, požrtvovanost i strpljenje potrebniji su nam više nego ikada ranije. Suočeni sa situacijom u kome se cijeli svijet, pa i naša država, bori sa pandemijom korona virusa COVID 19 neophodno je da svi zajedno podnesemo maksimalnu žrtvu kako bi zaštitili našu državu i omogućili da se po završetku pandemije život nastavi uz minimalne posljedice. Istorija nas uči da je ovo podneblje uvijek vodilo teške bitke, da je život često bio gotovo nepodnošljiv i da su mnogi građani do sada svoje sunce tražili daleko od naše Crne Gore. Ali smo istrajali. Tako mora biti i sada. Svaka je kriza zapravo i šansa, a promjena uvijek mora početi od nas samih.

Zbog toga je naš apel da ovu krizu iskoristimo u korist Crne Gore. Vjerujući da se najteže bitke dobijaju zajedno, ruka podrške i pomoći mora biti pružena i snažna. Ova bolest je izbrisala sve razlike jer napada sve podjednako. Bogati ili siromašni, hrabri ili poltroni, oni koji su oštetili ovu državu ali i oni koji su žrtva ovakvog sistema, niko nije imun na virus.

Kao ljudi koji dolaze iz različitih poslovnih sfera imamo građansku obavezu da ponudimo konkretne ideje koje bi, makar djelimično, mogle ublažiti posljedice po građane. Zato predlažemo da plate svih visokih i izabranih funkcionera u Crnoj Gori (predsjednika države, predsjednika Skupštine, svih poslanika, premijera, svih ministara, pomoćnika ministara, državnih sekretara, direktora državnih agencija, uprava i regulatornih tijela i gradonačelnika Glavnog grada, Prijestonice i predsjednika svih opština) u naredna tri mjeseca budu na nivou minimalne zarade koja iznosi 222 eura. Vodeći se primjerom dobre prakse u regionu, konkretno Sjeverne Makedonije, gdje je ova mjera usvojena, a gdje minimalna zarada iznosi 240 eura ili skoro 10% više nego kod nas, smatramo primjerenim da je i u našoj državi, za koju Vi tvrdite da je „ekonomski tigar“, ova mjera apsolutno odgovarajuća. Mišljenja smo da bi nosioci najviših funkcija ovakvim činom pokazali da, bez obzira na obim, teret i odgovornost posla, nedvosmisleno dijele solidarnost sa svim građanima Crne Gore.

Uštede koje bi se ovakvom mjerom ostvarile iznosile bi preko 300 000 eura na mjesečnom nivou koje bi mogle biti upotrijebljene u cilju umanjenja socijalnih razlika ili nagrađivanja zdravstvenih radnika, službenika civilne zaštite ili bilo koje druge službe koja je od posebnog značaja u ovakvo delikatnom trenutku. Bilo je za očekivati da ovo sami pokrenete jer je solidarnost vrhunska vrlina. Međutim, kako do toga nije došlo, koristimo priliku da kao građani apelujemo i podsjetimo visoke i izabrane funkcionere na obavezu da u žrtvi i požrtvovanosti moraju biti prvi među jednakima.

Osnovni atrubut svih modernih demokratija mora biti solidarnost. Ovaj postulat moraju promovisati naročito javni funkcioneri čime bi u Crnoj Gori, po prvi put, na djelu pokazali da dijele sudbinu običnog građanina. Ovakva mjera bi i simbolički bila sociološko-politički potez koji budi osjećaj zajedništva i podjednake žrtve.

U nadi da ćete uvažiti ovaj predlog te na taj način suštinski i simbolički dokazati da je interes građana na prvom mjestu, očekujemo da pokrenete neophodnu zakonsku proceduru kako bi navedena mjera stupila što prije na snagu.

Najvažnije je da uradimo ono što je do nas, a ovo definitivno jeste. Budite sigurni da će visoki i izabrani funkcioneri nekako pregurati ovaj period, a za mnoge građane to je velika neizvjesnost. Učinimo mali korak da makar djelimično umanjimo njihove brige i strepnje.

Čojska Crna Gora mora da oživi da bi ova zemlja imala budućnost.

Bonus video: