Forum žena Demos: U uslovima društvene izolacije veća mogućnost nasilja

Veća mogućnost za nasiljem je posljedica nasilničke prirode i davno usvojenih pogrešnih modela, suočavanja sa siromaštvom i strahom od bolesti, smatraju predstavnice Foruma žena Demos-a
628 pregleda 2 komentar(a)
Logo Foruma žena Demos-a, Foto: Demos
Logo Foruma žena Demos-a, Foto: Demos
Ažurirano: 12.04.2020. 12:23h

Svjesni smo da su u uslovima društvene izolacije veći izgledi da dođe do porodičnog nasilja, saopštio je Forum žena Demos-a, zbog čega podržavaju kampanju #BezbjednaDoma.

Veća mogućnost za nasiljem je posljedica nasilničke prirode i davno usvojenih pogrešnih modela, suočavanja sa siromaštvom i strahom od bolesti, smatraju predstavnice Foruma žena Demos-a.

"Ne nose se svi jednako dobro sa strahom, a u ovom vremenu kada sve poziva na solidarnost, moramo napomenuti da postoje osobe (pretežno ženskog pola) kojima je život sa nasilnikom već dugo vremena nalik na karantin. Ne reagujući ( kao očevidac), ne postupajući po protokolu i odmah ( kao odgovorno lice) automatski doprinosimo povećanoj frekvenciji porodičnog nasilja, ali i povećanju trauma kod članova porodice nasilnika", navodi se u saopštenju Foruma žena Demos-a.

Dodaju da žrtve porodičnog nasilja, zbog patnje koju preživljavaju, teško se mogu spontano uključiti u društvo i njegove tokove kao, kako su kazale predstavnice Foruma žena Demos-a, stabilne i funkcionalne jedinke, tako da njihov ,,duševni'' karantin može potrajati i decenijama.

"Stoga, podržavanjem ove i sličnih kampanja, skretanjem pažnje na moguće propuste u reakciji odgovornih lica, doprinosimo osvješćivanju javnosti da je nasilje iza zatvorenih vrata sada u svom vrhuncu, da COVID-19 nije jedina opasnost i da itekako možemo uzeti pojedinačno učešće u kreiranju boljeg, srećnijeg i sigurnijeg društva", zaključuje se u saopštenju Foruma žena Demos-a.

Bonus video: