Konjević: Nedopustivo je omogućiti bankama da krizu iskoriste za zaradu na teret građana i privrede

Konjević je naveo da su banke, u prošloj godini, imale profit od građana i privrede oko 50 miliona eura, pa bi bilo fer i minimum korektnog odnosa i razumijevanja trenutne krize da se ne obračunavaju kamate za period od tri mjeseca i time pokažu elementarna solidarnost i podijeli teret krize sa državom, privredom i građanima
4091 pregleda 10 komentar(a)
Konjević govori na konferenciji, Foto: SDP
Konjević govori na konferenciji, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) je u skupštinsku proceduru predala četiri predloga zakona - o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, dopuni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, dopuni zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i dopuni zakona o Prijestonici.

SDP očekuje da će predsednik Skupštine Ivan Brajović na sjednici Parlamenta koja se očekuje krajem aprila uvrstiti predloge u dnevni red čijim bi usvajanjem i primjenom bile ublažene posljedice aktuelne krize za značajan broj građana i firmi.

Ti predlozi zakona danas su predstavljeni na konferenciji za novinare.

Zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević kazao je da je nedopustivo u postojećoj situaciji omogućiti bankama da krizu iskoriste za zaradu na teret građana i privrede.

On je naveo da su banke, u prošloj godini, imale profit od ovih građana i privrede oko 50 miliona eura, pa bi bilo fer i minimum korektnog odnosa i razumijevanja trenutne krize da se ne obračunavaju kamate za period od tri mjeseca i time pokažu elementarna solidarnost i podijeli teret krize sa državom, privredom i građanima.

"Zato tražimo usvajanje predloga zakona kojim bi se onemogućilo obračunavanje kamata za period odlaganja kredita za građane i privredu" rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

Potpredsjednik SDP Bojan Zeković je objasnio da se predlozima dopuna zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i porezu na dohodak fizičkih lica, omogućava otpis svih doprinosa i poreza za sve privredne subjekte čiji je rad bio zabranjen tokom krize.

On je takođe istakao da dopune ovih zakona daju mogućnost Vladi da otpišu dio poreza i doprinosa privrednim subjektima čiji je rad bio otežan ili ugrožen tokom trajanja krize.

"Ovim rasterećenjem poslodavaca se u stvari olakšava položaj zaposlenih u ovim subjektima budući da će više sredstava biti na raspolaganju za pokrivanje zarada zaposlenih", rekao je Zeković.

On je naveo da mjere koje je povodom ovog pitanja nedavno usvojila Vlada nijesu dovoljne i da SDP kroz predlaganje zakona želi da ovu materiju reguliše na mnogo pravedniji i pošteniji način.

Predsjednik OO SDP Cetinje Boris Kaluđerović je je objasnio da je suština dopuna zakona o Prijestonici da se omogući da se novac iz kapitalnog budžeta, preusmjeri na urgentnu pomoć građanima i privredi Cetinja.

Bonus video: