Italijanski i grčki "lovci" od ljeta čuvaju nebo Crne Gore

Italijanski i grčki presretači pokrivaće nebo Crne Gore. Ove dvije članice već pokrivaju vazdušni prostor susjedne Albanije
172 pregleda 107 komentar(a)
avion, NATO, Foto: Shutterstock
avion, NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2018. 15:17h

Italijanski i grčki lovci od ljeta bi i zvanično trebalo da preuzmu brigu o vazdušnom prostoru Crne Gore, u okviru NATO misije Air policing (kontrola vazdušnog prostora).

To je “Vijestima” kazao jedan zvaničnik NATO, dok je ministar odbrane Predrag Bošković rekao da se prije toga očekuje sporazum sa Agencijom za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

“Mi prvo moramo da sredimo taj sporazum sa SMATSA, kao organizacijom koja treba da obezbjeđuje radarsku sliku za Crnu Goru. Ja se nadam da će to ići vrlo brzo. On može biti potpisan u narednim nedjeljama”, najavio je ministar.

SMATSA je i do sada bila zadužena za vođenje svih civilnih i vojnih letjelica kroz vazdušni prostor Crne Gore.

Ministar je kazao da poslije toga slijedi da se sa Italijom i Grčkom usaglase tehnički sporazumi.

Ove dvije članice NATO već obezbjeđuju vazdušni prostor Albanije.

Air policing je mirnodopska misija koja ima za cilj očuvanja bezbjednosti vazdušnog prostora Alijanse. On uključuje stalno prisustvo - 24 sata dnevno, 365 dana u godini - lovaca presretača koji su spremni da odmah reaguju u slučaju narušavanja vazdušnog prostora.

Vrhovna komanda Savezničkih snaga za Evropu (SECUR) odgovorna je za sprovođenje misije Air policing.

“To je znak sklada, podjele odgovornosti i solidarnosti širom Alijanse”, ocijenio je drugi sagovornik “Vijesti” iz NATO.

Oba zvaničnika NATO su napomenula da Crna Gora nije jedina koja koristi usluge drugih članica u ovoj oblasti.

“NATO štiti baltičko nebo od 2004, kada su se Estonija, Letonija i Litvanija pridružile Alijansi. Vazdušni prostor Slovenije pokrivaju Mađarska i Italija. Albaniju pokrivaju Grčka i Italija”, kazao je on.

Njegov kolega je istakao da se NATO stara da svaka članica dobije neophodnu vazdušnu zaštitu ako ne posjeduje vlastitu.

“Budite sigurni da će vazdušni prostor vaše zemlje biti adekvatno zaštićen, jer je prijemom njen vazdušni prostor postao dio integrisanog vazdušnog prostora NATO”, kazao je on.

Bonus video: