predali amandman

SDP: Podjelu socijale da kontrolišu poslanici i NVO

Socijaldemokratska partija predala amandman na Vladin Predlog izmjena Zakona o finansiranju partija
1588 pregleda 0 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je Skupštini amandman na vladin Predlog izmjena Zakona o finansiranju partija i političkih kampanja, predlažući da isplatu socijalne pomoći iz tekuće rezerve sprovodi posebno tijelo, a ne izvršna vlast.

Pošto je tim zakonom zabranjena isplata socijale šest mjeseci prije održavanja izbora, Vlada je predložila izmjene zbog aktuelne situacije, navodeći da bio se time moglo pomoći građanima.

Predlažu da dodjelu socijalnih davanja iz tekuće budžetske rezerve sa lokalnog i državnog nivoa u izbornoj godini “u slučaju, ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti, sprovodi posebno radno tijelo”.

Njega bi činila po četiri člana iz izvršne vlasti, isto toliko poslanika parlamentarne većine, kao i parlamentarne opozicije. Predlažu i dva člana - predstavnika nevladinih organizacija koje su u prethodne tri godine aktivno djelovali na prethodnim izbornim reformama.

U obrazloženju navodi se da su postojeće okolnosti pokazale “da je u vanrednim prilikama potrebno aktivirati razne mehanizme pomoći građanima”.

“Pa i izdvajanja iz tekuće budžetske rezerve, ali s druge strane ne smijemo dozvoliti bilo kakvu arbitrernost ili političko partijska odlučivanja kada je ova materija u pitanju”, navodi se u predlogu poslanika SDP-a Raška Konjevića.

Preporučujemo za Vas