Fajon: Države Zapadnog Balkana da omoguće rad parlamenata, suspendovanje demokratije nije opcija

Ona je u objavi označila i izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, kao i Evropski parlament
4227 pregleda 4 komentar(a)
Fajon, Foto: BETAPHOTO
Fajon, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 15.04.2020. 15:43h

Predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je u srijedu vlasti država Zapadnog Balkana da omoguće rad parlamenata tokom pandemije koronavirusa, piše European Western Balkans, a prenosi N1.

"Pozivam vlasti država Zapadnog Balkana da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata u nadgledanju mjera preduzetih za borbu protiv COVID-19. Suspendovanje demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima", napisala je Fajon na Tviteru.

Ona je u objavi označila i izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, kao i Evropski parlament.

U reakciji na tvit Tanje Fajon, Bilčik je napisao da, kako se priprema plenarna sjednica Evropskog parlamenta ove nedjelje, ova institucija nastavlja da prati razvoj događaja na Zapadnom Balkanu.

"U ovim vremenima krize bez presedana, od ključnog je značaja da parlamenti država kandidata nastave da igraju svoje ustavne uloge”, napisao je Bilčik.

On je dodao da parlamenti moraju da nadziru mjere preduzete za borbu protiv širenja i uticaja COVID-19, jer oni predstavljaju glas građana.

"Demokratija ne smije da bude žrtva pandemije", zaključio je izvjestilac za Srbiju, prenosi N1.

Od izbijanja pandemije koronavirusa u regionu početkom marta, sa redovnim aktivnostima nastavili su parlamenti Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova. U Crnoj Gori je nastavio da se sastaje kolegijum predsjednika, čiji su dio predsjednik Skupštine i predsjednici poslaničkih grupa.

Parlamenti Srbije i Sjeverne Makedonije, koji su prethodno raspušteni zbog raspisivanja redovnih, odnosno vanrednih izbora, nisu ponovo sazvani čak ni povodom proglašavanja vanrednog stanja u ove dvije zemlje.

Svih 27 parlamenata zemalja Evropske unije učestvovalo je u donošenju vanrednih mjera u državama članicama.

Bonus video: