PORTPAROLKA EK REAGOVALA POVODOM HAPŠENJA U CG

EU poziva crnogorske vlasti da vode računa o slobodi izražavanja

“Sloboda izražavanja je osnovna vrijednost EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU”, upozorila je portparolka EK, Ana Pisonero u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE)
30173 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) je pozvala crnogorske vlasti da pronađu balans između podržavanja slobode izražavanja i proporcijalnog postupanja, u pokušajima da se izbjegne širenje panike i dezinformacija za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ovo je poručila portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero, reagujući na brojna hapšenja u Crnoj Gori, zbog širenja panike, objavljivanjem lažnih informacija o koronavirusu preko društvenih mreža.

“Sloboda izražavanja je osnovna vrijednost EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU”, upozorila je Pisonero u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Crnoj Gori je došlo do niza hapšenja osoba koje su objavljivale lažne informacije na svojim nalozima putem socijalnih mreža.

Posljednji slučaj je zabilježen ove nedjelje, kada je uhapšen Radovan Rakočević, iz Bijelog Polja, zato što je podijelio vest iz tabloida iz Srbije u kojoj se navodi da je “predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zaražen koronavirusom”.

Rakočeviću je određeno zadržavanje od 72 sati ali je pušten na slobodu nakon što su istražni organi odbili predlog za određivanje pritvora.