Bulatović: Politika zapošljavanja u Budvi se mora uskladiti sa realnim potrebama

"U postojećoj situaciji primjetne su tendencije koje će uticati prije svega na činjenicu da je strateški plan rada lokalne samoprave potrebno hitno donijeti , sa posebnim akcentom na jačanje socijalnog programa, kao i izvršiti neophodan rebalans budžeta", kaže se u saopštenju
1634 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska, Foto: Crnogorska
Crnogorska, Foto: Crnogorska

Vladimir Bulatović, predsjednik OO Crnogorska Budva, saopštio je da se pred građanima Budve nalaze godine iskušenja , koje će bitii obilježene prije svega nastojanjima da se sačuvaju turistički kapaciteti i prateće djelatnosti koji su godinama bile osnov napretka našeg grada.

"U postojećoj situaciji primjetne su tendencije koje će uticati prije svega na činjenicu da je strateški plan rada lokalne samoprave potrebno hitno donijeti , sa posebnim akcentom na jačanje socijalnog programa, kao i izvršiti neophodan rebalans budžeta", kaže se u saopštenju.

On tvrdi da na današnji dan opština Budva ima smanjene prihode za skoro 1, 4 miliona eura u periodu od 01.01. do 15.04. u odnosu na isti period prethodne godine, te dodaje da če se ta tendencija će se apsolutno nastaviti u narednom periodu.

"Politika neracionalnog partijskog zapošljavanja i investicija koje prijete da ugroze budžet zahtijevaju reakciju svih subjekata koji učestvuju u procesu odlučivanja", navodi Bulatović.

Crnogorska je, kako saopštavaju, naložila svim svojim predstavnicima u upravnim odborima preduzeća kojima je opština vlasnik , odnosno osnivač , da upute zahtjev i predlog za uspostavljanje moratorijuma na zapošljavanje.

!O D L U K U

O MORATORIJUMU NA ZAPOŠLJAVANJE TOKOM MJESECA APRILA, MAJA I JUNA 2020. GODINE

Donosi se Odluka o moratorijumu na zapošljavanje tokom naredna tri mjeseca tj. u mjesecu aprilu, maju i junu tekuće godine. Odluka podrazumijeva sledeće:

1. U periodu od 15.04.2020. godine do 30.06.2020. godine, Društvo neće oglašavati slobodna radna mjesta i zaključivati Ugovore o zasnivanju radnog odnosa na određeno ili neodređeno vrijeme, Ugovore o djelu, Ugovore o privremenim i povremenim poslovima.

Takođe u narednom periodu Društvo neće zaključivati Ugovore o ustupanju odnosno preuzimanju radne snage.

2. Ukoliko u toku navedenog perioda dođe do isteka roka postojećih Ugovora o radu, Ugovora o djelu ili Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, daje se mogućnost Izvršnom direktoru da iste produži, ukoliko i dalje postoji potreba za već angažovanim licima.

O sprovođenju ove Odluke staraće se Izvršni direktor.

Obrazloženje

Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije novog korona virusa COVID-19, te uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade Crne Gore, a u cilju blagovremene zaštite Društva od štetnih posledica zbog izmjenjenih poslovnih okolnosti, Odbor direktora smatra da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada Društva.

Obzirom na postojeću vanrednu zdrastvenu situaciju u zemlji koja znatno komplikuje okolnosti na tržištu u kojima Društvo posluje, Odbor direktora je u cilju obezbeđenja primjene odgovarajućih mjera radi kontrole poslovanja i preuzimanja obaveza od strane Društva donio Odluku kao u dispozitivu.

Član UO

____________________________", naveli su u ovom političkom subjektu

"Obzirom na pojedina naslove u medijima , svi građani moraju znati da partijsko zaposljavanje niti je ikad bilo, niti će biti podržano od Crnogorske", navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da Crnogorska nema kadrove na direktorskim pozicijama niti utivaja na odluke predsjednika opštine.

"Sva ovlašćenja za raspisivanje tendera, konkursa i sklapanje ugovora sa zaposlenima su u rukama direktora javnih preduzeća i predsjednika opštine Budva, a Crnogorska nema kadrove na direktorskim pozicijama niti uticaja na odluke predsjednika opštine. Ostavljamo građanima da procijene ko snosi odgovornost za dešavanja koja su u zadnjih mjesec dana kulminirala u našem gradu", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: