Lavrov: Prijem Crne Gore u NATO bio vještački i nepotreban

Lavrov kazao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije i da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan
113 pregleda 35 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2018. 07:34h

Prijem Crne Gore u NATO bio je potpuno vještački i nepotreban. Obratili smo pažnju da takav metod kao što je pokazivanje volje naroda u vidu referenduma postaje sve manje popularan pri donošenju takvih, dosta sudbonosnih odluka, rekao je u intervjuu agenciji Beta ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kazao je da se Moskva ne protivi približavanju zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate - ili Rusija ili Zapad - veoma pogrešna politika.

Lavrov će posjetiti Srbiju 21. i 22. februara,

On je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije i da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.

Lavrov je rekao da kriza u Ukrajini nije bila uzrok sadašnjih odnosa Rusije i Zapada, već da je posljedica te politike, koju su zapadne zemlje, prije svega SAD, NATO vodile poslije završetka hladnog rata.

"Kada je, umjesto da iskoristi jedinstvenu istorijsku šansu i da formira istinski opšteevropsku strukturu bezbjednosti i saradnje, Zapad napravio izbor u korist širenja NATO, uprkos svim tim obećanjima koja su davali rukovodioci SAD i mnogih evropskih država 1990. godine da se NATO ni za inč neće pomjeriti prema našim granicama na Istok. Da, to nije bilo zapisano u bilo kakvim sporazumima, pravnim dokumentima. Vjerovatno je to trebalo učiniti, ali je tada bio postignut takozvani džentlmenski dogovor, koji su naše zapadne kolege u suštini pogazile. Vjerovatno ćemo se ubuduće više truditi da shvatimo ko je džentlnem, a ko nije".

On je kazao da za Rusiju ono što se desilo u Ukrajini nije bilo iznenađenje.

"Kako sam već rekao, to je bila posljedica te linije koju je NATO izabrao: imao je tri talasa proširenja nakon što se završio hladni rat. I u svakom tom talasu vojna struktura NATO sve je bila bliža ruskim granicama. Sada u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljajući balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom. Takav isti izbor su tražili da napravi i Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu, u ukrajinskoj državi, koja je dovela do neustavnog prevrata i naglog povećanja uloge radikala, uključujući neonacista u unutrašnjem političkom životu naše susjedne države. To naravno, izaziva duboku zabrinutost, ali smo privrženi Minskom sporazumu i nadamo se da će ti sporazumi koji nisu bili džentlmenski već pravno obavezujući i učvršćeni rezolucijom SB UN - biti realizovani".

Prema njegovim riječima Rusija nikada u istoriji Balkana nije donosila konfrontaciju.

"Uvijek se starala da u istoriji Balkana likvidira konfrontaciju. Pomagala je balkanskim državama da odbrane interese svoje državnosti, interese svojih predaka, svojih religioznih, kulturnih, civilizacijskih korjena".

Upitan da li Moskva namjerava da se suprotstavi očekivanom ulasku Makedonije u Alijansu, Lavrov je kazao da je "širenje NATO-a greška".

"i istovremeno kršenje tog džentlmenskog dogovora koji sam već pomenuo, i koji je sada dobio potpunu potvrdu zvaničnog arhivskog dokumenta, sa kojeg je u SAD nedavno bila skinuta oznaka "tajno". Za to su svi znali, jednostavno smo se još jednom uvjerili šta se zaista događalo nakon što su arhivna dokumenta objavljena. Mi smo ne jednom upozoravali naše kolege iz NATO da ta linija, koja je prošla tri talasa širenja, a sada će se desiti još jedan, ne predstavlja samo podrivanje svega onoga o čemu smo se dogovarali devedesetih godina, da niko neće osigurati svoju bezbjednost na račun bezbjednosti drugih, već predstavlja, najvjerovatnije i najozbiljniji izazov opšteevropskoj stabilnosti i bezbjednosti. Jer, pokušavaju da kontinent drže podijeljenim na dva dijela. Te linije podjele pokušavaju da pomjere na Istok, sve bliže i bliže prema našim granicama, oni su u stvari već na granicama sa Rusijom - dosta ozbiljni kontigenti zemalja NATO, SAD, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Kanade. I to, ponoviću, u protivurečnosti je sa našim dogovorima, a što je najvažnije, nanosi ogromnu štetu osiguranju stabilnosti i bezbjednosti na evropskom kontinentu".

Lavrov dodaje da "ništa što sada čini NATO, ničiju bezbjednost ne povećava, pa ni bezbjednost balkanskih država".

"Kojima sa strane Rusije ništa ne prijeti, i ništa što se sada dešava ne predstavlja korak za povećanje sposobnosti NATO da reaguje na realne, a ne na izmišljenje prijetnje. Ne vidim kako su ta tri talasa širenja učinili NATO sposobnijim u borbi sa terorističkim prijetnjama, narko prijetnjama, uključujući i prijetnje koje dolaze sa Balkana gdje je poslije apsolutno jednostranog, neobjektivnog proglašenja nezavisnosti Kosova stvorena teritorija koja predstavlja primjer korupcije, i onoga što se naziva 'crna rupa'. Činjenica da ekstremisti, teroristi koriste tu situaciju i više je nego dovoljna. Zapad radije ne bi da govori o tome, ali ja znam da to zabrinjava zapadne zemlje i da u svojim kontaktima sa Prištinom na to obraćaju pažnju. Ali, njih već malo ko sluša. Mi sve te naše ocjene o širenju NATO iznosimo našim partnerima, da li na Balkanu, ili gdje to još u Evropi i računamo da će pri donošenju svojih suverenih odluka u punoj mjeri biti uzeto u obzir to što se sada dešava i koliko to odgovara istinskim interesima ovog ili onog naroda".

Bonus video: