Poslanici sjutra o koronavirusu

U dokumentu je detaljno prikazano djelovanje Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kroz rad svih operativnih štabova, Instituta za javno zdravlje, Kriznog medicinskog štaba, Ministarstva zdravlja, Uprave policije i Vladine Službe za odnose s javnošću
1582 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Skupština, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2020. 12:59h

Crnogorski parlament razmatraće sjutra dosadašnje aktivnosti u vezi sa epidemijom koronavirusa, o čemu je Informaciju pripremila Vlada.

U Informaciji o aktivnostima na suočavanju sa epidemijom COVID – 19, Vlada je, na 80 strana, prezentovala aktivnosti i mjere na zaštiti zdravlja i života građana od infekcije koronavirusom.

U dokumentu je detaljno prikazano djelovanje Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kroz rad svih operativnih štabova, Instituta za javno zdravlje, Kriznog medicinskog štaba, Ministarstva zdravlja, Uprave policije i Vladine Službe za odnose s javnošću.

Predstavnici Vlade, prilikom razmatranja ove informacije, biće predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović i njegov zamjenik Kenan Hrapović.

Poslanici će se izjasniti o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

Izmjene je predložila Vlada zbog, kako je obrazloženo, ublažavanja posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorija stanovništva.

Na dnevnom redu sjednice su zakon o urgentnim mjerama podrške građanima zbog zarazne bolesti, koji je predložio Demokratski front, i nekoliko zakona koji su inicirali poslanici Socijaldemokratske partije.

Vladajuća koalicija predložila je dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se omogućava produženje mandata lokalnom parlamentu u slučaju da on ističe i za vrijeme vanredne situacije, a ne samo vanrednog stanja.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predložili su poslanici Danijela Pavićević i Srđan Milić. Oni smatraju da udio zdravstva u potrošnji tekućeg i budžeta državnih fondova ne smije biti manji od 25 odsto.

Na dnevnom redu su izbori i imenovanja.

Bonus video: