Odbor nije podržao Predlog zakona o urgentnim mjerama podrške građanima koji je podnio DF

DF je predložio da Ministarstvo finansija svakom punoljetnom građaninu pomogne finansijski u visini minimalne zarade u državi, a maloljetnicima u iznosu polovine minimalca
4948 pregleda 19 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije danas podržao Predlog zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije zarazne bolesti COVID 19, koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF).

DF je predložio da Ministarstvo finansija svakom punoljetnom građaninu pomogne finansijski u visini minimalne zarade u državi, a maloljetnicima u iznosu polovine minimalca.

Na sjednici je rečeno da Odboru nije dostavljeno mišljenje Vlade Crne Gore na taj predlog.

"Nakon glasanja predlog zakona nije dobio potrebnu većinu na Odboru", saopšteno je iz parlamenta.

Prema predlogu DF-a, Ministarstvo ekonomije će svakom porodičnom domaćinstvu u Crnoj Gori, srazmjerno broju članova domaćinstva, dodijeliti paket neophodnih proizvoda.

“Ministarstvo zdravija će obezbijediti svakom građaninu Crne Gore komplet preventivne zaštitne opreme od zarazne bolesti COVID 19 (maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju)”, kaže se u predloženom zakonu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će svakom domaćinstvu koje ima mogućnost da proizvodi hranu obezbijediti sadni materijal i đubrivo za godišnje potrebe.

"Nadležna ministarstva su dužna da državnim i organima lokalne samouprave realizuju navedene mjere podrske u roku od 15 dana od stupanja na snagu ovog zakona", kaže se u predlogu DF-a.

Predviđeno je da se pojedinac, odnosno porodično domaćinstvo može samoinicijativno, zvaničnim dopisom nadležnom ministarstvu odreći prava na podršku.

Bonus video: