Rovčanin: Stižu nove potvrde da je Crna Gora zemlja cenzure i gušenja slobode medija

"U Izvještaju Evropskog parlamenta sa preporukama o proširenju EU na Zapadni Balkan poseban akcenat je kako je saopšteno stavljen na demokratiju i vladavina prava, pa će se tako prva otvarati a poslednja zatvarati poglavlja o pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i ona o poštovanju ljudskih prava i slobode medija, s posebnim naglaskom na osiguravanje uslova za nezavisan i neometan rad novinara", navodi se u saopštenju
1764 pregleda 20 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokrate, Demokrate
Nikola Rovčanin, Foto: Demokrate, Demokrate
Ažurirano: 22.04.2020. 14:17h

Informacija da je Crna Gora na ljestvici medijskih sloboda po izvještaju Reportera bez granica na 105 mjestu u konkurenciji 180 zemalja i da je na začelju u regionu, ne iznenađuje, smatra portparol Demokrata Nikola Rovčanin.

"Dalje nazadovanje i ovakvo pozicioniranje na listi je potpuno očekivano imajući u vidu da DPS vlast pojačava uticaj i steže mehanizme kontrole na medijskom prostoru u cilju kreiranja medijske slike za potrebe partijskih interesa", navodi se u saopštenju.

On je dodao da u poslednjih 15 godina imamo više od 90 napada na novinare, od kojih je samo manji broj riješen.

"U poslednjoj godini imamo još veći stepen političke kontrole RTCG naročito nakon instaliranja novog rukovodstva potpuno lojalnog DPS-u. Nedavni primjeri su pokazali da se u toj kući guši sloboda mišljenja, sankcioniše kritički osvrt ili stav koji je suprotan onom politički trasiranom", kaže se u saopštenju.

Na žalost, ovakva slika Crne Gore kada je u pitanju sloboda medija imaće dalekosežne posledice i kada su u pitanju EU integracije, smatra on.

"U Izvještaju Evropskog parlamenta sa preporukama o proširenju EU na Zapadni Balkan poseban akcenat je kako je saopšteno stavljen na demokratiju i vladavina prava, pa će se tako prva otvarati a poslednja zatvarati poglavlja o pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i ona o poštovanju ljudskih prava i slobode medija, s posebnim naglaskom na osiguravanje uslova za nezavisan i neometan rad novinara", navodi se u saopštenju.

Iz ovoga, kako kaže Rovčanin, dalje slijedi da je Crna Gora u velikom problemu i da je, kako tvrdi, politika DPS-a kočnica usvajanju savremenih standarda u medijskim slobodama i prepreka integraciji države u EU.

"Dakle Crna Gora ovim nastavlja da zaokružuje svoje “liderstvo u regionu”, spuštajući se u rang sa afričkim državama, od kojih su mnoge bolje pozicionirane", smatra Rovčanin.

"Sve su ovo rezultati trodecenijske politike koja je u poslednjoj godini ušla u završnu fazu diktature po mnogim elementima. Zato je smjena vlasti od presudnog značaja za budućnost građana i države", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: